24sata

Tucak u društvu Rudića, Kostelića, Červara, Bralića

VAHA BIO KANDIDAT ZA KLUPU CHELSEAJA?

-

L’Équipe piše da je Vahid Halilhodži­ć (69) bio jedan od kandidata za preuzimanj­e Chelseaja. Podsjetimo, Chelsea je smijenio Thomasa Tuchela nakon prošlotjed­nog poraza od Dinama 1-0 u LP-u. Vaha je dobio otkaz na klupi Maroka. Ipak, novi menadžer Chelseaja postao je Graham Potter. (mg)

HRVOJE TIRONI

Ivica Tucak proteklih se

dana potvrdio kao jedan od najuspješn­ijih izbornika u hrvatskoj povijesti. I da, tu ne govorimo isključivo o vaterpolsk­im rezultatim­a nego o cjelokupno­m hrvatskom sportu, odnosno o mnogim istinskim trenerskim velikanima, redom dokazanim stručnjaci­ma. Ivica Tucak odveo je u Splitu "barakude" do naslova europskog prvaka i tako stigao do čak 14 medalje na klupi hrvatske reprezenta­cije. Kapa do poda... Njegova je riznica izbornički­h uspjeha fantastičn­a. Tucak je s Hrvatskom stigao do četiri zlata te po pet srebra i bronci. A medalje su stizale sa svih mogućih natjecanja, s čak četiri različita kontinenta. Hrvatska zastava ponosno se pod vodstvom Ivice Tucka vijorila u Europi, Južnoj Americi (Rio de Janeiro), Aziji (Gwangju) i Australiji (Ruza), a "barakude" su u proteklih deset godina osvojile Mediterans­ke igre 2013., Svjetsko prvenstvo 2017., Europski kup 2018. i Europsko prvenstvo 2022. godine. Dapače, Tucak je na klupi Hrvatske nadmašio i svog učitelja, najtrofejn­ijeg svjetskog vaterpolsk­og stručnjaka Ratka Rudića, koji je s "barakudama" osvojio "tek" 10 medalja. Da, Tucak ih već ima 14. I budite sigurni, šibenski stručnjak tu neće stati, hrvatski izbornik još se nije zasitio uspjeha, niti osvajanja trofeja. Već je najavio pohod na olimpijsko zlato.

uspješno odradila i "smjenu generacije", pa će Rino Burić, Loren Fatović, Marko Žuvela, Konstantin Harkov, Andrija Bašić, Luka Bukić i društvo još godinama pisati povijest našeg vaterpola. Uostalom, dečki tek ulaze u svoje najbolje vaterpolsk­e godine. Podsjetimo, Hrvatska je posljednju medalju s velikih natjecanja donijela 2019. godine, kad su "barakude" bile brončane na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. A tad, prije samo tri godine, u reprezenta­ciji su iz današnje vrste bili tek Bijač i Fatović.

Ivica Tucak danas spada uz bok najvećim hrvatskih trenerima, sportskim veličinama koje su godinama u Lijepu Našu donosile mnoge medalje. Ratku Rudiću, Lini Červaru, Anti Kosteliću, pa i nevjerojat­nom Nikoli Braliću, koji s braćom Sinković redovito niže nevjerojat­ne uspjehe. A Bralić je prvu trenersku medalju “potpisao” još 1979. godine, kad je s četvercem bez kormilara bio treći na Mediterans­kim igrama.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia