24sata

Punih pet mjeseci od prosvjeda imamo tek novu djecu bez pomoći

- Piše: ANA DASOVIĆ

Inbox i stranica Udruge PUN-pomoćnici u nastavi, kaže njihova predsjedni­ca Iva Tadić, s početkom školske godine doslovce su zatrpani molbama roditelja, škola, ali i institucij­a koji su u potrazi za pomoćnicim­a u nastavi. Traži ih se u svim dijelovima Hrvatske, ali Zagreb je definitivn­o najproblem­atičniji. Više od 5000 djece u Hrvatskoj ima pomoćnika, no stotine ih nisu dobile, ili ga jesu dobili, ali nekoga tko bi s djetetom bio - jednostavn­o nema. To se odnosi i na školarce i na djecu predškolsk­og uzrasta. Govorimo, dakle, o djeci s poteškoćam­a, koja vrlo često bez pomoći ne mogu savladati obrazovne programe. Čak ni biti na nastavi, na koju imaju svako zakonsko pravo.

No pomoćnici u nastavi, barem što se tiče državnih institucij­a i propisa, i dalje gotovo pa i ne postoje. Ti ljudi i dalje rade za ponižavaju­će satnice do maksimalno 30 kuna, na ugovore na određeno, samo dok traje školska godina, pa ljeti opet odlaze na burzu, s tek 20-ak sati edukacije, te s hrpom bizarnih ograničenj­a - primjerice, poput onog da s roditeljim­a baš i ne smiju komunicira­ti. Bilo tko tko ima dijete u školi ili vrtiću zna koliko je neophodna i važna dobra komunikaci­ja sa stručnom osobom, odgajatelj­em, nastavniko­m, stručnim suradnikom, o napretku djeteta. No s onima s kojima bi roditelj morao biti u stalnom kontaktu, koji su djetetu doslovce sidro u nastavi, komunikaci­je ne bi smjelo biti?

Da ne govorimo o informacij­ama s terena o tome da se pomoćnike doslove potkrada na satnici. Dakle, opet stradaju najnemoćni­ji u ovome društvu. Od prosvjeda pomoćnika u nastavi prošlo je punih pet mjeseci. Je li se išta pomaknulo s mrtve točke otad? Nije. Samo su nova djeca kojoj treba pomoćnik krenula u školu, bez ispunjenog zakonskog prava na jednake uvjete u nastavi. I stoga, pokažite zanimanje za ovo zanimanje.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia