24sata

GUSKE POJELE ŽITO A SUŠA KUKURUZE

-

FRANJO LEPAN

kukuruzom, zemlja je ispucala. Ima mjesta na kojima se može u rascjep ruku gurnuti do lakta. Suša je pojela kukuruz, koji je ovako jadan nastojao dati nekakav plod, koji ne možemo upotrijebi­ti niti za silažu - kaže Grivičić. Jedino rješenje, ističe on, je navodnjava­nje. Žao mu je što taj projekt, a bio je planiran u Slobodnici, nije zaživio, iz njima nepoznatih razloga.

- Dovođenjem vode

iz Save, koja je nedaleko odavde, mogao se riješiti i problem bivšeg Jasinjskog ribnjaka, koji je na nekim mjestima presušio, osiguralo bi se navodnjava­nje stotine hektara. Kad bi tako bilo, mogao bih imati i dvije žetve na istim površinama - dodaje Grivičić, koji ratarske kulture ne smatra hranom nego energijom. On ima moderan pogon za proizvodnj­u peleta, proizvodi ih tri vrste.

- Pelet za grijanje unaprijed je prodan, a kako i ne bi kad je naš pelet iste energetske vrijednost­i kao pelet od drva, znatno jeftiniji, po kilogramu je ispod dvije kune. Kad bi se riješilo pitanje navodnjava­nja, imali bismo više usjeva, u krajnjem slučaju i više energije, jer hranu treba promatrati kao energiju, a i zelenog peleta, koji ne zagađuje atmosferu pojašnjava Darko Grivičić pokazujući solarne panele koji sudjeluju u proizvodnj­i električne energije potrebne za rad postrojenj­a za proizvodnj­u peleta.

- Imam potrebu

za još solarnih panela, ali mi ne odobravaju - govori ovaj napredni poljoprivr­ednik.

- Mi nemamo problema s ozimim usjevima jer oni imaju dovoljno vlage za rast tijekom cijele zime. Problem su nam usjevi koje posijemo u proljeće. Oni ostanu bez vlage kad im je najpotrebn­ija, a to bi se navodnjava­njem izbjeglo - zaključuje Grivičić.

 ?? ?? Ubrani klipovi kukuruza nisu iskoristiv­i za obradu
Ubrani klipovi kukuruza nisu iskoristiv­i za obradu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia