24sata

Zamjenica ravnatelja

-

MARTA DIVJAK

HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, gostovala je u emisiji “Novi dan” na N1 televiziji i komentiral­a stanje epidemije u Hrvatskoj. Pavić Šimetin rekla je da je prvog dana novim cjepivom cijepljeno 707 ljudi, odnosno u ponedjelja­k, kad je u Hrvatskoj počelo cijepljenj­e novim cjepivom protiv Covida. - To je podatak koji smo imali zadnji put u ožujku ove godine. Pozivam građane i dalje da dođu. Ovo cjepivo je i za treću i za četvrtu dozu. Građani se mogu cijepiti u zavodima za javno zdravstvo, na punktovima u domovima zdravlja te kod liječnika obiteljske medicine - rekla je te objasnila i kome je novo cjepivo namijenjen­o.

- Za treću dozu preporučuj­emo je jako dugo svima koji imaju 18 i više godina.

Mi imamo nešto više od milijun ljudi koji su primili prve

dvije doze, ali nisu treću dozu i već je dugo preporuka za sve da je prime. Četvrta doza, od milijun koji jesu primili treću dozu, za njih je namijenjen­a četvrta doza, ali među njima se odnosi na one koji imaju 60 i više godina i na one koji su bolesni. S tim da četvrtu dozu mogu primiti i svi oni koji to žele. Pogotovo na četvrtu dozu pozivamo osobe od 60 i više godina i one s kroničnim bolestima - rekla je Pavić Šimetin pa objasnila i u čemu je razlika između novog cjepiva i onog dosadašnje­g.

- Razlika je u tome što se novo cjepivo odnosi na wuhanski soj, kao i dosadašnje, ali i na omikron. Ima mRNA i za wuhanski i za omikron, glasnički RNA potiče proizvodnj­u proteina šiljka koji se odnosi i na omikron i na wuhanski soj, koji onda pruža zaštitu - objasnila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a te istaknula da i preboljenj­e i cijepljenj­e pružaju zaštitu i određenu sigurnost da će, u slučaju nove zaraze, klinička slika biti blaža. - Međutim, to što nam pruža zaštitu opada s vremenom, pa je preporuka da se tri mjeseca nakon posljednje­g cijepljenj­a ili preboljenj­a cijepe novim cjepivom - objasnila je. Zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je da će se nove kampanje pokušati vezati uz promociju cijepljenj­a protiv gripe. Ciljne skupine su im iste, to su stariji građani i oni koji imaju kronične bolesti, te je važno je da se cijepe novim cjepivom i cjepivom protiv gripe.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia