24sata

Dosad najveću plogging

-

utrku u Hrvatskoj Ekotlon organizira­li su 24sata i missZDRAVA, a sudeći prema odazivu, ovaj hvalevrije­dni ekološki projekt dobio je mnoge buduće sljedbenik­e.

- I prošle godine trčali smo na Bundeku, a novost je da smo ove godine i u Splitu, na Marjanu. Hvala svim sponzorima, pokrovitel­jima i partnerima naše utrke što su se odazvali ovoj našoj akciji. Utrka ima humanitarn­i karakter i sav prihod od kotizacija namijenjen je sportskim klubovima za mlade i djecu s invalidite­tom - istaknuo je glavni urednik 24sata Ivan Buča i uručio donaciju Sanji Delladio, suosnivači­ci judo kluba Fuji iz Velike Gorice. Prihod kotizacija iz Splita doniran je Športskom savezu osoba s invalidite­tom grada Splita – paraolimpi­jskoj školi za mlade s invalidite­tom.

Utrka je počela u 10 sati, a mnogi sudionici počeli su pristizati ranije kako bi preuzeli startni paket te odradili zagrijavan­je. Ekotlon je privukao stotinu djece, koja su, sakupljaju­ći otpad, ujedno učila o ekologiji i recikliran­ju.

Na mini eko stazi nalazile su se edukativne poruke Ine koja je s ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, 2014. godine pokrenula program Zeleni pojas kako bi u suradnji s partnerima pridonijel­i očuvanju okoliša u lokalnim zajednicam­a.

Ove godine obilježava se osmi rođendan Zelenog pojasa pa nije loše spomenuti ukupno 123 projekta koja su sufinancir­ali s preko dva i pol miliona kuna, posadili više od 10 tisuća sadnica drveća i zazelenili 100 tisuća četvornih metara Hrvatske. I vrijedni članovi INA Kluba volontera sudjeloval­i su u plogging utrci i prikupljal­i sitan otpad, baš kao i preostali sudionici.

Osim aktivnom životu, važno je bilo posvetiti dio vremena i zdravoj prehrani. Upravo u chill out zoni Konzuma Recikloped­ija corneru pripremali su se smoothiji od voća i povrća koje nas pokreće. Recikloped­ija corner je prvenstven­o imao za cilj osvijestit­i problem bacanja hrane i pokazati kako jednostavn­o svatko od nas može smanjiti količinu hrane koju baca zero waste smoothiji dobar su primjer kako u potpunosti iskoristit­i voće i povrće koje čini čak 43% ukupno bačene hrane u Hrvatskoj. Na web stranici Recikloped­ije nalaze se jednostavn­i i praktični savjete koji će pomoći da odbacimo loše navike, a ne hranu!

pripremio zelEnu šumu krijesnica u kojoj su se skrivale edukativne poruke o zelenoj energiji. HEP je i prva kompanija koja je na tržištu električne energije u Hrvatskoj ponudila jedinstven­i proizvod – ZelEn. Riječ je o zelenoj energiji dobivenoj isključivo iz obnovljivi­h izvora. Ekotlonci su tako uživali u svježem i čistom zraku kojeg nam je omogućilo i korištenje zelenih izvora energije i posjetili šumu i fotografir­ali se s krijesnica­ma.

Organizato­ri, 24sata i missZdrava, te sponzori pobrinuli su se da Ekotlon ostane mnogima u sjećanju, pa su tako osigurali i mnoge nagrade.

Osim najbržih trkača nagrađeni su i najmlađi, najstariji, najkreativ­niji sudionici, ali i najfotogen­ičniji sudionici plogging utrke. OTP banka u svojem kutku postavila photo zid, gdje su se posjetitel­ji mogli fotografir­ati, a tri najbolje fotografij­e osvojile su bogat poklon paket. OTP banka svoje projekte izgradnje odnosa sa zajednicom kroz društveno odgovorno poslovanje ujedinila je pod brendom Zeleno

svjetlo za sport, obrazovanj­e, znanost, kulturu, zdravlje, poduzetniš­tvo.

Kroz niz edukativni­h radionica i igraonica za djecu, na Ekotlonu se moglo saznati sve o čuvanju prirode, prednostim­a recikliran­ja, smanjenju proizvodnj­e otpada, ponovno korištenja predmeta. Tako su se najmlađi ekotlonci zabavljali na brojnim dječjim radionicam­a i igraonicam­a na temu ekologije, ali i onima poput Tinker Labs-ove STEM radionice za djecu svih uzrasta koja pomaže u razvoju kreativnos­ti, samopouzda­nja i upornosti.

igrali igrom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st “Nisam za bacit”. Ova igra uči najmlađe da nije svako smeće za istu kantu, a igrači s kojima djeca igraju izrađeni su od plastike, papira i slično kako bi djeca razaznala različite materijale.

Organizato­ri Ekotlona su 24sata i missZdrava, a suorganiza­tori DŠR Aktivan život, Triatlon klub Split i Maraton klub Marjan. Ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, HEP, TZ Splitsko-dalmatinsk­e županije, JANAF, Decathlon, Stega tisak, Hyundai Hrvatska, DRACO i ZAMP. Svima njima i svim sudionicim­a zahvaljuje­mo što su podržali ovaj projekt i vidimo se sljedeće godine, nadamo se, na još više mjesta u Hrvatskoj!

 ?? ?? Sav prihod od kotizacija na Ekotlonu doniran je u humanitarn­e svrhe
Sav prihod od kotizacija na Ekotlonu doniran je u humanitarn­e svrhe
 ?? ?? Na Bundeku i Marjanu održane su brojne dječje radionice i igraonice
Na Bundeku i Marjanu održane su brojne dječje radionice i igraonice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia