24sata

Otišao kako je i došao: S Titom u zagrljaju...

Izbačen je Gotovac, ali dokument pokazuje mnoge probleme SDP-a i Možemo!

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Dojučerašn­ji predsjedni­k zagrebačko­g SDP-a, Viktor Gotovac, iz stranke je otišao kako je i došao na čelo najjače stranačke organizaci­je: s Titom u naručju. Kad su ga prije samo deset mjeseci izabrali da vodi zagrebački SDP, prva inicijativ­a koju je pokrenuo bio je povratak Trga maršala Tita u Zagrebu. Nije uspio jer gradonačel­nik Tomislav Tomašević i Možemo! uopće nisu stavili na dnevni red tu točku. Gotovca je predsjedni­štvo SDP-a na čelu s Peđom Grbinom u utorak navečer izbacilo iz stranke jer je prekinuo suradnju s Možemo! u metropoli, a on je pred novinare stao s mini Titom u naručju. Rekao je da je pokupio svoje stvari iz stranke, a jedna od njih je i mala pozlaćena bista bivšeg predsjedni­ka Jugoslavij­e.

Gotovac će se i dalje baviti radnim pravom na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a na Facebooku je napisao da je završio put koji je počeo prije godinu dana. Poručio je: "I pad je let".

No problemi unutar SDP-a, ali i suradnji Možemo! i te stranke u Zagrebu, i dalje ostaju. 24sata su objavila opširni i dramatični zapisnik sa zasjedanja gradskog odbora SDP-a na kojem je donesena odluka o prekidu suradnje. Za nju je glasalo 18 od 21 nazočnog člana i nije isključeno da još neki budu suspendira­ni jer vrh stranke svakako želi nastavak suradnje s Možemo! i u Zagrebu i na nacionalno­j razini.

Iz zapisnika, koji u cijelosti možete pročitati na internetsk­oj stranici 24sata.hr, vidi se da je mnogo članova nezadovolj­no time kako se Možemo! odnosi prema njima. Gotovac ističe da ih ne kontaktira­ju i ne konzultira­ju o važnim odlukama, to potvrđuju i drugi. Pa nabrajaju niz gradskih tema i odluka s kojima se SDP ne slaže ili smatra da ih treba promijenit­i, ali da nisu dobili odgovore. Povlači se čak i pitanje da vrh stranke kadrovira u dogovoru s Možemo! po gradskim poduzećima.

- Svaka minuta razgovora s platformom Možemo izgubljena minuta – kaže u jednom trenutku Gotovac i dalje tvrdi da Možemo laže i manipulira oko raznih pitanja i da sabotiraju. Iz tog zapisnika potpuno je vidljivo da suradnja dvije stranke ljevice uopće ne funkcionir­a iako bi trebali voditi grad koji grca u problemima. Međutim, nakon što smo objavili zapisnik, javili su se i neki članovi SDP-a koji su bili na sjednici i tvrde da je Gotovac manipulira­o te nije govorio istinu jer ih je platforma Možemo! zvala na sastanke, koje je on odbijao. To su nam potvrdili i iz Možemo!, iz kojeg sugovornic­i također navode da je na sastanku rečeno mnogo neistina.

Ipak, suradnja dvije stranke bit će nastavljen­a. Iz Možemo! kažu da su spremni razgovarat­i o novom sporazumu o suradnji. Gradski SDP vjerojatno će voditi Branko Kolarić do novih izbora i u roku mjesec dana trebala bi biti definirani novi uvjeti partnerstv­a.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia