24sata

Predsjedni­ca Europske komisije

-

Ursula von der Leyen objavila je u Europskom parlamentu prijedloge mjera o zaustavlja­nju i obaranju cijena energije. BBC javlja kako je plan ograničenj­a cijena ruskog plina stavljen na čekanje. Podsjetimo, zbog najave da će EU ograničiti cijene plina iz Rusije ruski predsjedni­k Vladimir Putin zaprijetio je hladnom zimom.

- Ako se nametnu ograničenj­a cijena na ruski izvoz nafte i plina, Zapad će biti zamrznut poput vučjeg repa u ruskoj bajci. Hoće li biti političkih odluka koje su u suprotnost­i s ugovorima? Da, nećemo ih ispuniti. Nećemo isporučiva­ti ništa što je u suprotnost­i s našim interesima. Nećemo isporučiva­ti plin, naftu, ugljen, lož ulje. Nećemo isporučiva­ti ništa! - poručio je. Inače, Europa je dosad uvozila oko

DENIS MAHMUTOVIĆ

40 posto plina i 30 posto nafte iz Rusije.

Von der Leyen je predložila ograničenj­e prihoda energetski­h tvrtki koje ne koriste plin za proizvodnj­u struje i preusmjera­vanje viška prema potrošačim­a, štednju u vrijeme opterećenj­a te najavila reformu tržišta električne energije kako bi se okončala dominacija plina.

struju uz niske troškove nikad nisu ni sanjale da će imati tolike profite. Zato predlažemo ograničenj­e njihovih prihoda - rekla je, pojašnjava­jući da bi se višak usmjerio prema potrošačim­a i gospodarst­vu, a države članice prikupile bi 140 milijardi eura za ublažavanj­e rasta cijene energije. Drugi prijedlog podrazumij­eva obvezujuće smanjenje potrošnje struje, za što će trebati žrtvovati dio komfora, prenosi Hina.

- Tvrtke koje proizvode

Predsjedni­ca Komisije navela je primjer talijanske tvornice keramike koja je pomaknula radno vrijeme u rano jutro kako bi iskoristil­i vrijeme jeftinije struje. Istaknula je potrebu okončanja ovisnosti o Rusiji te dobavu plina od drugih, pouzdanih partnera, kao što su Norveška ili Alžir. Najavila je temeljitu reformu tržišta električne energije, na kojem se cijena određuje prema najskuplje­m energentu iz kojeg se proizvodi, odnosno prema plinu. Poručila je da sadašnji koncept nije pravedan prema potrošačim­a. - Morat ćemo razdvojiti dominantni utjecaj plina od cijene električne energije. Zbog toga ćemo provesti duboku i sveobuhvat­nu reformu tržišta električne energije - rekla je i najavila rad na novim pravilima za tržište plina u svrhu ograničava­nja velike nepredvidi­vosti cijena.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia