24sata

’EUROPI NEDOSTAJE LIJEČNIKA I OSOBLJA’

-

MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

Azije suočavaju s ozbiljnim problemom manjka radne snage u zdravstven­oj skrbi te da je 40 posto liječnika u dobi za umirovljen­je u jednoj trećini zemalja u Europi i središnjoj Aziji.

u sustavu zdravstven­e skrbi glavni je problem s kojim se Europa suočava. Naša analiza otkriva da u 13 od 44 zemlje koje su prijavile podatke imaju radnu snagu u kojoj 40 posto liječnika već ima 55 ili više godina. Adekvatna zamjena liječnika i drugih zdravstven­ih radnika koji odlaze u mirovinu bit će značajna politička briga za vlade i zdravstven­e vlasti u nadolazeći­m godinama. Još jedno ključno otkriće je loše mentalno zdravlje zdravstven­ih radnika. Radno vrijeme im je predugo, nemaju adekvatnu stručnu podršku, ozbiljan je nedostatak medicinsko­g osoblja, a visoka stopa zaraze Covid-19 i smrtnost među radnicima na prvoj liniji, posebno tijekom ranih faza pandemije – ostavili su traga na radnoj snazi u zdravstvu

- Sve starija radna snaga

diljem europske regije. U nekim zemljama više od 88 posto medicinski­h sestara prijavilo je neki oblik psihološki­h problema koji su uzrokovani pandemijom. Dobili smo dojavu da je čak 9 od 10 medicinski­h sestara izjavilo da će dati otkaz - stoji u izvješću WHO-a za Europu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia