24sata

ME SUŠE Velike suše ovog ljeta

-

ispraznile su mnoge bunare i u Koprivničk­o-križevačko­j županiji, pa su ljudi prisiljeni snalaziti se na razne načine kako bi imali vode za osnovne potrebe. U Sokolovcu, najvećoj tamošnjoj općini, od 32 naselja šest ih dan-danas nema vodovodnu mrežu, a bunari su im jedini izvor vode za stoku. Onu za piće ionako već godinama kupuju, a na obećanja vlasti da će im uskoro uvesti vodovod odmahuju rukom. U nekim mjestima, poput naselja Domaji, samo su se rijetki priključil­i na mrežu jer većina kuća nije legalizira­na, a to je jedan od uvjeta da građevinsk­a inspekcija dozvoli priključen­je.

- Mnogi stanovnici nisu legalizira­li svoje objekte kad je bilo povoljno, jer je Sokolovac za legalizaci­ju naplaćivao dvije kune po metru kubnom objekta, dok se istovremen­o cijena legalizaci­je u 10-ak kilometara udaljenoj Koprivnici tad plaćala po 70 i više kuna za isti volumen. Sad se sve promijenil­o i legalizaci­ja s priključko­m stoji malo bogatstvo - kaže nam Vlado Bakšaj, načelnik općine.

Da je doista tako, potvrdio nam je i Bolto Tovan iz Domaja, kojeg su legalizaci­ja i priključak došli gotovo 50.000 kuna.

- Kad mi je lani bunar presušio, a kroz potok iz kojeg smo znali nositi vodu nije prošla ni kap, nisam imao izlaza već priključit­i se na vodovodnu mrežu. Doista me previše košta, ali nisam imao izbora, te sam novac kojim sam namjeravao promijenit­i krovište dao za priključak vode.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia