24sata

Koprivničk­i Komunalac: ‘Gradit ćemo vodovod za sela Vrhovec i Jankovec’. No ljudi im ne vjeruju

-

Iz koprivničk­oga Komunalca potvrđuju da je u Domajima od 54 obiteljske kuće na vodu priključen­o 14 domaćinsta­va. Nekoliko kuća dalje žive Slađana i Sanja Palatinoš. Njihov je bunar u dvorištu prije godinu dana presahnuo. One su nabavile plastični spremnik od 1000 litara, a po potrebi ga vodom pune lokalni vatrogasci. Pitku vodu nose od susjede Đurđe, koja je priključen­a na vodovod. Bunar koji je Đurđa iskopala prije 17 godina i platila 30.000 kuna zatrpala je jer je presušio. Kako ovakvu situaciju sve teže podnose, i sestre Palatinoš odlučile su se na priključak vode.

Za razliku od naselja Domaji, susjedna sela Vrhovec i Jankovec u još su težem položaju jer, i da žele, nemaju se na što priključit­i. Ipak, izrađena je projektna dokumentac­ija i ishođena građevinsk­a dozvola za vodovod, stoji u odgovoru direktora Komunalca. Do tada će im vodu voziti vatrogasci. Obitelj Milana Jankovića iz Vrhovca ima nešto vode u bunaru i iz svog bunara pretače crijevom vodu u bunar sina Željka, u kojem nema ni kapi vode. Rublje Željkova obitelj pere kod roditelja. - Imamo oko dva metra vode, i to dijelimo sa sinovom obitelji, koja ima šest članova. Uz to, Željko redovito ide na izvor u susjedni Jankovac, gdje na privatnom posjedu Veljko Tandar (44) ima izvor u šumi. Od Veljka koji drži izvor pod ključem povremeno vozi nekoliko buradi vode, koje izlijeva u bunar. Bez tih dodatnih količina vode i naš bi bunar ostao prazan - tvrdi Milan Janković (66).

Kaže kako je, dok je držao stoku, svaki dan iz potoka pored bunara morao voziti po 400 litara vode. Lani je i taj potok presušio.

Neki su zatrpali bunare jer od njih nema koristi, a drugi su odlučili iskopati nove. Željko Gojković iz Vrhovca novi bunar iskopao je o vlastitom trošku, nekih 200 metara od staje u kojoj hrani stoku. No nisu bili voljni razgovarat­i o tome koliko ih je stajala ta investicij­a, osim da je to vrlo velik novac. Trenutno imaju dosta vode za gotovo 30 grla stoke.

Esad Susak, koji živi nekoliko kuća dalje, kaže da njemu i njegovim rođacima vatrogasci svaka dva tjedna dovezu 2000 litara vode. Rođak Halil Susak, koji ima čak i dublji bunar, ima dodatni problem jer, kad vatrogasci naliju vodu, ona brzo iscuri iz bunara. Vodu za piće svi u naseljima proteklih pet godina kupuju u trgovinama.

- Sve je počelo prije nekoliko godina kad su otvorena neka crpilišta koja leže na manjoj visini, u podnožju naselja, pa je voda 'otišla' tamo jer su, izgleda, poremećeni podzemni izvori. Tome je pridonijel­o i nekoliko istražnih bušotina, nakon kojih nam se u bunarima pojavljiva­la masna voda, koja nije bila ni za što, sad se i ona povukla i bunari su suhi - kaže Esad. Jedini koji za sada nema problema s napajanjem stoke je Veljko Tandar iz Jankovca, vlasnik izvora u vlastitoj šumi. On svaki dan ide po dva puta po 400 litara vode, koje nalije u bunar.

- Izvor koristimo već 20-ak godina. Ugradio sam pumpu, tako da u 10-ak minuta uspijem natočiti nekoliko plastičnih buradi. Mi jedini u selu i držimo stoku jer drugi jedva imaju vodu za pranje.

Ne znam što bih rekao osim da se taj problem s vodom mora riješiti, jer je voda nužnost u 21. stoljeću - govori nam Veljko dok smo gledali kako na šumskom izvoru puni burad. Kad smo ljudima rekli da bi iduće godine u naselja, prema najavi iz općine, mogla stići voda, oni su uglavnom odmahnuli rukama i kazali kako to obećanje rastežu od izbora do izbora i da u to ne vjeruju dok doista voda ne poteče.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia