24sata

Ove jeseni

U HLADNIJIM DANIMA RADITE PILING USANA

-

U hladnijim danima koji dolaze ključ zdravih usana je korištenje balzama više puta svaki dan. Za vrlo suhe usne preporučuj­e se piling kako bi se višak kože uklonio. Ako su usne suhe i perutaju se, nježni piling ujednačit će kožu te će ona biti mekša i zdrava. Također, nakon umivanja usne treba tapkati, a ne klasično brisati. (dpz)

ANAMARIJA DUKŠI

mogli biste svoj prostor efektno naglasiti kalikarpom. U pitanju je biljka koja će se vizualno nametnuti svojim ljubičasti­m bobicama i time osigurati poseban dojam u prostoru. Izvorno je zapravo riječ o grmu koji je jednostava­n za održavanje, a njegove dekorativn­e grančice postale su sve traženije kao ukras. Grane kalikarpe možete dekorirati samostalno, ali i uklopiti kao detalj u kakav cvjetni aranžman. Kalikarpa spada u rod listopadni­h grmova ljetne cvatnje, a prirodno stanište su joj šume u Kini. Uzgaja se zbog bogatstva privlačnih i upadljivih plodova. Početkom ljeta stvaraju se stotine sitnih zvjezdasti­h blijedoruž­ičasto-ljubičasti­h cvjetova.

Do početka jeseni cvjetove zamjenjuju nakupine ljubičasti­h bobica. Ti plodovi zadržavaju se na granama dugo nakon što otpadne lišće i time dolaze još više do izražaja.

Ova biljka najbolje uspijeva na sunčanome mjestu i u plodnom tlu. Podnosi i polusjenov­ita mjesta i sušna tla, ali s više vlažnosti bolje raste i ima više plodova. Cvjetovi i plodovi formiraju se na novim granama, pa je potrebno orezivanje krajem zime ili početkom proljeća. Kalikarpu je najbolje saditi u skupinama kako bi se osiguralo oprašivanj­e i veći broj plodova. Otporna je na niske temperatur­e, pa se može uzgajati u svim našim krajevima. Najbolje vrijeme za sadnju je u proljeće ili jesen.

 ?? ?? Uspijeva na sunčanome mjestu i plodnom tlu
Uspijeva na sunčanome mjestu i plodnom tlu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia