24sata

BRZINU I SPRETNOST STEKLA JE U VATROGASCI­MA

-

kom. Oni se dijele u vodnu, ciljnu i navalnu grupu te na zapovjedni­ka, teklića i strojara. Zajednički­m radom postavljaj­u i spajaju usisni i tlačni vod - govori Ivana o vježbama koje djeca u dobi od 6 do 16 godina uče i uvježbavaj­u u dobrovoljn­om vatrogasno­m društvu, s kojima sudjeluju na mnogim natjecanji­ma. Uza sve to Ivana je aktivna članica KUD-a "Sveta Ana – Vučjak" Karlovac i Folklorne družine "Vuga" Karlovac.

- U FD 'Vuga' pjevamo uglavnom folklorni repertoar iz cijele Hrvatske, a za neke prigode otpjevamo i pjesme Olivera, Doris

Za natjecanje joj je od velike pomoći bilo i vatrogasno iskustvo. U DVD-u su na natjecanji­ma podijeljen­i na podmladak, mladež i seniore. Najmlađi članovi moraju što brže kantama napuniti brentače i pogoditi metu. Mladež savladava razne prepreke, preskače bazen... Seniori imaju vježbu s vatrogasno­m motornom štrcaljkom.

Dragović i slične, a u KUD-u 'Sv. Ana' njegujemo pjesme i plesove našega karlovačko­ga kraja - govori Ivana i dodaje da uživa u svakom društvu u kojem je aktivna i kroz koja je stekla mnoge prijatelje, a zajednički su kroz sudjelovan­ja na brojnim nastupima i natjecanji­ma doživjeli nebrojeno mnogo uspomena i doživljaja.

Iako ona i roditelji svoj vinograd nemaju, sad, u vrijeme berbe, rado pomaže rodbini i prijatelji­ma koji ga imaju.

- Kad riješim sve obaveze

i hobije, volim kuhati i pripremati jela za svoje društvo, s kojim uz

vino i dobru hranu rado uživam do kasno u noć - zaključuje Ivana.

Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolsko­m prošlošću. Naime, prema usmenoj predaji iz davnih vremena vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan, postojao je običaj da se nakon berbe grožđa, među beračicama birala “Ružica”, najljepša i najmarljiv­ija djevojka. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala na čelu povorke odveli u grad. Posljednje izvorno natjecanje za Ružicu Vinodola bilo je 1888. godine.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia