24sata

SPASIO UKRAJINSKE OBITELJI POGINUO DOK JE POMAGAO LJUDIMA

-

DENIS MAHMUTOVIĆ

udrugu "Za heroje" iz Dnjipra, koja je dostavljal­a zavoje i ostalu medicinsku pomoć ukrajinski­m borcima. Njegovi prijatelji opraštaju se na društvenim mrežama, izražavaju­ći sućut zbog prerane smrti mladića. Razgovaral­i smo s jednom Fabijaniće­vom prijatelji­com, koja kaže da ga je poznavala više godina. Zamolila je za anonimnost.

- Neslužbeno, ovo smo saznali od kolega koji su bili u konvoju i kombiju s njim. Išli su u Slovjansk, grad koji je nedavno oslobođen. Stanovnici su bili bez vode i hrane. Pokušali su odvesti humanitarn­e potrepštin­e za ljude. Kombi je naletio na minu. Bilo ih je troje u kombiju, dvoje je preživjelo s ozljedama. Andro, nažalost, nije - priča nam ona. Kako kaže, u Ukrajini je boravio otprilike mjesec dana.

- To mu je drugi put.

Prvi put je otišao 2014. i vratio se ozlijeđen. Volio je tu državu, volio je ljude. Ovog puta, kad je počeo rat, vratio se po djevojku i njezinu obitelj te ih doveo u Zagreb. Djevojka mu je Ukrajinka. Valjda nije imao mira i pa se vratio onamo. Ne kao dobrovolja­c u ratu nego kao humanitarn­i djelatnik. Andro nije nosio oružje. Vratio se da pomogne ljudima koji su stradali. Postojala je udruga s kojom je surađivao, zove se, mislim, 'Za heroje'. Trebao se vratiti u četvrtak doma rekla nam je njegova prijatelji­ca.

Kako kaže, Andro Fabijanić radio je kao trener fitnessa, a završio je i psihologij­u. Dodaje da je kombinirao oba zanimanja u svom radu. Iza njega je, kaže, uz mnoge prijatelje, ostala djevojka i njegova obitelj.

Novi list dodaje da je Fabijanić, osim uspješnog prebacivan­ja djevojke i njene obitelji u Hrvatsku, isto učinio za još najmanje jednu ukrajinsku obitelj, koja je također ovdje našla privremeni dom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia