24sata

Dodaje kako je tu i problem

-

promijeni okruženje i osjeti se korisnom. Završila je u Školi za slijepe smjer kartonaže, koji je uopće ne zanima. Maja je komunikati­vna i voli rad na računalu. Država nema niti jedno radno mjesto na kojem bi ljudi poput Maje mogli raditi barem četiri sata na dan. O tome smo pitali Ministarst­vo rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike te su nam odgovorili da zapošljava­nje osoba s teškoćama u razvoju nije problem.

- Poslodavci­ma koji zapošljava­ju

osobe s invalidite­tom na raspolagan­ju su različiti poticaji, ovisno o tome koja vrsta financijsk­e i/ili stručne podrške je potrebna osobi s invalidite­tom (subvencija plaće, troškovi prijevoza, obrazovanj­e, prilagodba radnog mjesta i dr.). Upravo kako bi osigurali adekvatna radna mjesta za osobe s invalidite­tom, sufinancir­a se njihovo zapošljava­nje na otvorenom tržištu rada, ali i pod posebnim uvjetima - u zaštitnim i integrativ­nim radionicam­a. Uvjeti rada u zaštitnim i integrativ­nim radionicam­a u potpunosti su prilagođen­i radnim sposobnost­ima i potrebama osoba s invalidite­tom, a osigurana im je i stalna stručna podrška i praćenje u radu - odgovorili su između ostalog iz Ministarst­va. No zapošljava­nje, kao što smo već naglasili, nije jedini problem s kojim se susreću. - Hrvatska nije ni upola osviješten­a po pitanju djece s teškoćama u razvoju kao, recimo, Njemačka. U tamošnjim školama učenici uz odgojne predmete imaju i rehabilita­ciju i nitko nakon škole ne mora još juriti logopedu, na radnu i fizioterap­iju i tko

Dijana Smajo, predsjedni­ca Udruge osoba s invalidite­tom Sisak zna kamo sve ne. Na taj su način pokrivena sva djeca i nitko nikamo ne ide preko veze, a roditelji mogu biti radno aktivni. Kod nas je uopće upitno mogu li roditelji odraditi i ta četiri sata ako im nema tko preuzeti djecu nakon škole. Ministarst­vo socijale trebalo bi puno više voditi brigu o tome da naša djeca imaju mogućnosti koje zaslužuju. Umjesto toga, oni valjda misle: ‘Platio sam ga 4000 kuna i neka se snalazi’ kaže Smajo.

manjka poludnevni­h boravaka, pogotovo u manjim sredinama. - Ako niste u Zagrebu, Rijeci, Splitu ili Osijeku, nadrljali ste - kaže Smajo.

Prema podacima ministarst­va, u 2020. godini uslugu boravka koristilo je 1146 osoba s invalidite­tom, a u 2021. godini uslugu boravka koristila je 1241 osoba s invalidite­tom. U školskoj godini 2019/2020. ukupno je 151 dijete s teškoćama u razvoju izašlo iz programa obrazovanj­a, a u šk. godini 2020/2021. 148 djece s teškoćama u razvoju izašlo je iz programa obrazovanj­a.

 ?? ?? Maja je slijepa te ima bolesnu štitnjaču
Maja je slijepa te ima bolesnu štitnjaču
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia