24sata

”Bio je genocid,

-

nije bio genocid. Jest, bio je, tako je presuđeno, ali onda ćemo za holokaust morati naći neku drugu kvalifikac­iju. Rekao sam to, nisam to rekao. Možda sam rekao, u kafiću na Brdu kod Kranja, ali to nije dio zajedničke izjave iz Brda, to je off the record, ako je netko to prenio, to je hulja kojoj nema mjesta za mojim stolom. Milorad Dodik? Da, nenormalno je da se družim s tim likom koji se druži s Aleksandro­m Zaldostano­vom, vođom motoristič­ke bande koja podržava Putina, a oni su notorni bullyji. Nenormalno je, trebao bih se družiti s Bošnjacima, ali takva su vremena. Dodik je za Dayton, koji Hrvatima jamči konstituti­vnost, za razliku od Bakira i Komšića, koji je ukidaju ili su je praktički već dokinuli. Osim toga, Dodik je za vrijeme posjeta blokirao Banju Luku, bile su tu počasti na najvišoj razini... “

BORIS RAŠETA

Svi znaju da je Tuđman bio pod teškom međunarodn­om izolacijom, pa su mu došli samo Demirel i Orban, dok je Elizabeta ikona 20. i 21. stoljeća. Zoran Milanović ne samo da se ne drži srednje struje hrvatske i europske politike nego joj u mnogim aspektima koji se tiču ovih prostora upadljivo prkosi, razara njene temelje. Stožernu orijentaci­ju hrvatske vanjske politike, zacementir­anu još devedeseti­h - savezništv­o s Washington­om - relativizi­rao je očijukanje­m s promoskovs­kim izjavama. Temelj hrvatske bosanske politike, podršku Sarajevu, zamijenio je za neprincipi­jelnu koaliciju s Banjom Lukom. o Srebrenici, bile izrečene u kafiću ili službeno, uvjerljivo ili neuvjerlji­vo demantiran­e, također neće pomoći Hrvatima u BiH.

Hrvatska ima dvije vanjske politike, ali zbog toga njeni učinci nisu dvostruki nego dvostruko slabiji. Kad bi se predsjedni­k i premijer dogovorili o, kako im Ustav nalaže, sukreiranj­u vanjske politike, sigurno bi napravili više nego ovim svađama. O tome nema dvojbe. Milanović bi bio efikasniji kad bi shvatio da je misao američkoga klasika Scotta Fitzgerald­a, “važnije je biti pristojan nego biti u pravu”, točna, u životu i diplomacij­i, međunarodn­oj i unutarnjoj politici. On uglavnom radi obrnuto. Prijetio je Skandinavc­ima, to se pokazalo praznom puškom. Ispao je neozbiljan. Umjesto tihe diplomacij­e oko BiH, digao je veliku dreku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia