24sata

Nijanse ruževa

-

dolaze i prolaze, no balzami za usne su vječni. Čim malo zahladi, vadimo ih i koristimo na svakodnevn­oj bazi kako usne ne bi ispucale i imale ranice. Biraju se balzami s ljekovitim svojstvima, a tu prednjače pantenol, glicerin, ulje sjemenki noćurka, lanolin, med, ricinusovo ulje, pčelinji vosak, karite maslac, propolis, čajevac i drugi prirodni aduti. Osim što njeguju, čine kožu snažnijom.

Ako vam se čini da su usne već jako isušene, možete probati večernji ritual: napravite lagani piling te nakon toga stavite na njih sloj dobrog balzama ili glicerinsk­e masti. Usne će ujutro biti vidno mekanije i udobnije.

Ako ste umorni od ispucalih usnica, a ne želite koristiti balzame koji dodatno isušuju usne, već nešto prirodno, napravite svoj domaći

TINA KOS, STELA KOVAČEVIĆ

jednostavn­i balzam za usne. Trebaju vam 2 žličice kokosova ulja, sok 1/2 limuna i 1/2 cikle. Izrežite ciklu na komadiće pa ih stavite u blender. Istisnite sok iz pola limuna. Promiješaj­te sastojke. Stavite smjesu u posudu koja se može zatvoriti. Spremite u hladnjak da balzam očvrsne.

jedan recept za balzam od pčelinjeg voska. Treba vam 5 g pčelinjeg voska, 10 ml nerafinira­noga kokosova ulja, 3 ml bademova ili jojobina ulja, 1 kap eteričnog ulja klinčića i 4 kapi eteričnog ulja naranče. U lonac ulijte vode do pola pa u njega uronite vatrostaln­u posudu u kojoj se nalaze usitnjeni pčelinji vosak i sva ulja osim eteričnih. Zagrijavaj­te na laganoj temperatur­i dok se vosak i kokosovo ulje ne otope, maknite s vatre i u smjesu dodajte eterična ulja. Dobro promiješaj­te drvenim štapićem pa ulijte u kutijice ili tubice za balzam koje je moguće pronaći u trgovinama. Zatvorite tek kad se smjesa potpuno ohladi. Ako vam usne ispucaju, nanesite vazelin. On je ključni sastojak mnogih balzama za usne jer pomaže koži osigurati zaštitnu barijeru koja zadržava vlagu. To je bitno jer sprečava isušivanje usana. No vazelin je okluzivan, što znači da će zaštititi usne od gubitka vlage, ali ne i osigurati im vlagu.

korištenje vazelina za ispucale usne je da prvo nanesete balzam za usne kako biste ih navlažili. Nakon toga nanesite vazelin. U rijetkim slučajevim­a neki ljudi mogu imati alergijsku reakciju na vazelin. Ako osjetite bilo kakvu oteklinu ili peckanje tijekom uporabe, možda ste alergični i trebate odmah prestati s primjenom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia