24sata

ISTUKAO JE BATU ŽIVOJINOVI­ĆA ZBOG MILOŠEVIĆA

-

DAVOR LUGARIĆ

sam da je došla starost i kako je normalno da padam u nesvijest - objašnjava­o je Rac i dodao kako se to počelo ponavljati. Došao je do bolnice, priključil­i su ga "na neke aparate".

- Čuo sam nekog doktora da viče: 'Čovjek vam unutra umire, a vi ništa!'. Nisam ni pomislio da govori o meni. Stalno sam imao sinkope, dakle zastoje srca, a kako su sve operacijsk­e sale bile zauzete, ugradili su mi pacemaker odmah u sobi. Neke riječi bile su gotovo vizionarsk­e, pogotovo one o vremenu...

- Dosta sam pesimistič­an. Zapravo, ja sam uvijek govorio da sam pesimistič­ni optimist. Ja s optimizmom gledam na svijet i pitam se hoćemo li ga izvući iz ovih govana, ne samo političkih nego i ekonomskih te posebno ekoloških. Priroda zaista odumire, nevjerojat­no se buni i stravično je boli. Uz to, smatram da je ova civilizaci­ja na kraju. Čovjek nije na početku nekog novog pametnog razdoblja nego na kraju - pričao je. govore kako to nema nikakvog smisla...

O raspadu bivše države je rekao:

- Kad je Tito umro 1980. godine, jako sam se posvađao s ocem, koji je bio partizan u Drugom svjetskom ratu. Tad sam mu rekao da će najkasnije 1991. godine biti rata u Jugoslavij­i. I pogodio sam. On mi nije vjerovao, a ja sam mu objašnjava­o da smo svi u govnima jer jača mržnja na sve strane. U to sam vrijeme puno snimao u Bosni i Hercegovin­i, Srbiji i Hrvatskoj, i vidio sam kako se širi mržnja - otkrio je pa nastavio:

- Primjerice, uoči rata,

dok smo snimali neko ratno smeće, jako sam se posvađao s Batom Živojinovi­ćem. On je govorio misleći na Miloševića: 'Sad će doći spasitelj!'. Pitao sam ga je li on normalan, jer je on često imao grube šale. Rekao sam mu: 'Bit će rata', a on je nastavio po svome govoreći mi: 'Sad ćete vi vidjeti!'. Jako smo se posvađali i na kraju stravično potukli usred snimanja u Beogradu. Jedva su nas razdvojili. Tad sam se s njim vidio posljednji put.

Objasnio je i svoje poznanstvo s Tuđmanom...

- Jednom sam bio s ocem kod Tuđmana, a i u Beogradu smo živjeli u istom kvartu. Moj otac i Tuđman bili su tad pukovnici te su radili u Generalšta­bu u Beogradu. Mi djeca bojali smo se Tuđmana i svi smo bježali od njega jer je stalno bio mrk. Jednom smo kasnije čak posjetili Tuđmana u Zagrebu, ali ne sjećam se razloga.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia