24sata

Apsurd: Plaće je pojela inflacija, a moramo plaćati više poreza

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Zbog rekordnog rasta cijena svih proizvoda i usluga, država ubire više PDV-a koji je ugrađen u skoro sve cijene. Ali u posebni apsurd je došlo onih 1,6 milijuna građana koji žive od plaće. Plaće su porasle za skoro sedam posto u odnosi na lani, ali su realno pale jer ih je pojela inflacija koja je već treći mjesec iznad 12 posto. Za veću plaću, tako mogu kupiti manje. Ali kako su plaće rasle, zaposleni, odnosno njihovi poslodavci tako izdvajaju i više poreza na dohodak i više doprinosa državi. Dakle, zaposlenoj osobi je pala kupovna moć kao i svima, ali uz PDV, on se dodatno više odriče za poreze, prireze, zdravstven­i i mirovinski doprinos. Daje više da bi imao manje.

Zaposleni praktički nose cijelu državu na svojim leđima. Ugledni ekonomist Željko Lovrinčevi­ć je zato upozorio da bi i pošteno bilo podići neoporeziv­i dio plaće i uskladiti ga s inflacijom. Do iznosa od 4000 kuna neto sada ne treba platiti porez i prirez. A taj neoporeziv­i dio raste što zaposleni ima više djece ili uzdržavani­h osoba. Podizanje neoporeziv­og dijela na 4500 kuna bi taman pokrio ono što je inflacija pojela. Povećanje neoporeziv­og dijela na 5000 kuna traže od početka godine i poslodavci, ali i oporbene stranke poput SDP-a i Mosta.

Vlada je dosad to odbijala pod obrazložen­jem da ionako dvije trećine ne plaća porez i prirez zbog olakšica koje koriste. U zadnjem paketu mjera je samo povećala iznose koje za razne nagrade poslodavac može isplatiti bez poreza. Ali one su uglavnom dobra volja poslodavca. Možda je od Nove godine došlo vrijeme za kompromis i dizanje neoporeziv­og iznosa na 4500 kuna. Jer Vlada će uspješno napuniti proračun od PDV-a, pa gradovima i općinama čiji je prihod porez i prirez na plaće, može i pomoći. Pogotovo i zato što je Vlada gradovima i općinama već skinula s leđa teret poskupljen­ja struje, pa im je tu smanjila trošak

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia