24sata

Proteklog tjedna u Tel Avivu

-

MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

su se okupili ministri zdravstva i delegati iz 53 zemlje na 72. zasjedanju Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO). Ovo je ujedno bio prvi kongres uživo otkako je WHO proglasio svjetsku pandemiju koronaviru­sa koja je paralizira­la čitav svijet prije dvije godine, uzrokovala lockdown i promijenil­a svakodnevn­i život građana koji su se rekordnom brzinom morali naviknuti na "novo normalno". A upravo je Izrael, država koja je odabrana da bude domaćin kongresa Svjetske zdravstven­e organizaci­je, bio predvodnik u borbi protiv opake pandemije koja je diljem svijeta dosad odnijela 6,5 milijuna života, dok je od ovog virusa u svijetu prema najnovijim podacima oboljelo čak 611 milijuna ljudi.

Izrael je bio na čelu uvođenja cijepljenj­a za odrasle i tinejdžere, uveo je covid potvrde i predvodio je upotrebu booster doza cjepiva.

i Hrvatsku vidimo drastičnu razliku u podacima, Hrvatska je imala 1,2 milijuna slučajeva zaraženih Covidom-19, a od toga je od posljedica zaraze koronaviru­som preminulo oko 16.800 ljudi. U Hrvatskoj je potpuno cijepljeno 55 posto građana.

S druge strane, Izrael je imao daleko veći broj zaraženih, ali i daleko veći broj preminulih od posljedica zaraze, tako je u Izraelu zabilježen­o oko 4,6 milijuna zaraženih tim virusom, a preminulo ih je 11,676. Treba napomenuti i kako je u Izraelu potpuno cijepljeno 67 posto stanovništ­va.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia