24sata

Kamen temeljac znamenitog

-

Kapitola, sjedišta američkog Kongresa, položen je 18. rujna 1793. godine. Svečanosti je prisustvov­ao i tadašnji predsjedni­k SAD-a, George Washington koji je, obučen u masonsku odjeću izvršio polaganje kamena temeljca. Nosio je masonsku pregaču, kojom se opasivao struk, a bila je dugačka do koljena. Ta pregača i zidarski alat korišten pri toj ceremoniji, sačuvao se do danas. Nakon polaganja kamena je zaklan i ispečen vol koji je težio oko 230 kila.

Prije nego što je izgrađena zgrada Kapitola, Kongres se sastajao u Philadelph­iji.

Zgrada Kapitola je dovršena 1800. godine. No, nije bila sasvim gotova, već je bila u fazi da može započeti njeno korištenje. Prva sjednica Kongresa SAD-a je održano u Kapitolu 17. studenog 1800. godine. Ubrzo nakon završetka izgradnje, Kapitol je gotovo u potpunosti izgorio. Britanci su spalili zgradu 1814. godine, dok su osvajali glavni grad Washington. Naime, tada je spaljena i Bijela kuća, predsjedni­čka rezidencij­a. Obnova Kapitola krenula je 1815. godine, a trajala je četiri godine.

Zgrada je nadograđiv­ana, a 1860ih je dovršena znamenita kupola na vrhu, kojom je Kapitol dosegao današnju visinu od 88 metara. Kupola od lijevanog željeza teži više od četiri tisuće tona, a kip na vrhu kupole je

George Washington je, obučen u masonsku

pregaču, položio kamen

temeljac Kapitola 18. rujna 1793.

godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia