24sata

U hrvatski nogomet

-

došao je na mala vrata. Kao potpuni anonimac. Stigao je ljetos u Šibenik na posudbu iz japanskog četvrtolig­aša Tiamo Hirakate. Bočni igrač Haruki Arai (24) oduševio je već nakon prvih nekoliko utakmica.

- Na papiru sam član spomenutog niželigaša, ali prošlu sam sezonu odradio na posudbi u prvoj ligi. Nastupao sam za Cerezo Osaku. Kako sam došao? Zamijetio me sportski direktor Šibenika Dario Dabac i odlučio dovesti - otkriva nam Arai. Arai je za Osaku odigrao devet utakmica. Suigrač mu je bio Matej Jonjić (31).

- Ispričao mi je toliko toga o Hrvatskoj i hrvatskom nogometu. Kad sam dobio ponudu Šibenika, tražio sam ga savjet. Kazao mi je: 'Haruki, uklopit ćeš se savršeno u HNL svojim stilom, to je dobra prilika, idi, probaj!'. Jeste li ikad prije bili u Hrvatskoj?

- Nisam. Jasno, čuo sam za Hrvatsku još kao dijete. Gledao sam japanski crtić Kikina dostavna služba, film je inspiriran hrvatskom obalom, radnja se odvija u Hrvatskoj. Odjeknulo je

MATO GALIĆ

i kad ste na SP-u u Rusiji 2018. dogurali do finala. Ne postoji Japanac koji nije čuo za Modrića i Rakitića - objašnjava naš sugovornik.

svojevreme­no nastupao za Dinamo. Nikad protiv njega nisam igrao niti sam razgovarao s njim, a baš bih to volio.

Šibenik mu je prekrasan, hvali i Jadransko more.

- Nemam automobil,

ali snalazim se. Još se navikavam na popularnos­t. U gradu mi ljudi prilaze, pozdravlja­ju me, svi znaju tko sam - kaže pa dodaje:

- Što se kluba tiče, jezična je barijera još problem. Najviše se družim s Kolumbijci­ma Davidom Minom i Juanom Camilom Mesom. Znam s njima otići pojesti roštilj, bude zabavno.

A što kažete na hrvatske specijalit­ete?

- Probao sam u šibenskom restoranu vaš rižoto. Uh, kako je to bilo ukusno. Nikad ranije nisam jeo rižoto spremljen na taj način. Probao sam kod vas i sushi, ali ne može se uspoređiva­ti s japanskim. Nadam se da ću imati priliku suigrače počastiti pravim japanskim sushijem. Dojma smo da ste najbrži nogometaš u HNL-u. Doduše, takva se mjerenja ne vode na HNL utakmicama.

- U klubu smo radili testiranja i na 50 metara trčao sam 5,80 sekundi (Usain Bolt trčao 5,60, op. a.). Na 100 metara još nisam mjerio, nemam još dovoljno samopouzda­nja - skromno će Japanac.

Biste li Hrvatsku preporučil­i i drugim japanskim nogometaši­ma?

- Naravno, neki bi se sjajno uklopili u HNL. Okej, možda nismo fizički najjači, neki strani igrači u tom segmentu su u prednosti. Međutim, mi smo tehnički izuzetno nadareni, taktički dobro obučeni i hitri.

Gdje se vidite u budućnosti?

- Ma ne navijam ni za koji strani klub. Volio bih zaigrati u belgijskoj ligi. Pola japanske reprezenta­cije igra ondje.

Araijevi uzori nisu ni Lionel Messi ni Cristiano Ronaldo već...

je moj uzor, čovjek za primjer. Japanski reprezenta­tivac. Napustio je belgijsku ligu i potpisao za Stade Reims. I on je, poput mene, diplomirao pa počeo graditi nogometnu karijeru. Pravi je brzanac, poput mene. Za kraj nam je Arai otkrio kako provodi slobodno vrijeme.

- Puno spavam, ha-ha. Gledam YouTube i odem u noćne šetnje.

- Junya Ito

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia