24sata

U ljeto 2020., nekoliko

-

sati prije početka planirane projekcije Coppolina remek-djela ‘Apokalipsa danas’ u Ljetnom kinu Tuškanac, na Zagreb se sručila vodena apokalipsa koja je poplavila gradske ulice i odgodila projekciju tog filma. Ovog ponedjeljk­a upravo s redateljsk­om verzijom ‘Apokalipse danas’ počinje veliki ciklus Coppolinih filmova na Tuškancu. Uz klasike poput trilogije ‘Kum’ i ‘Prisluškiv­anja’, gledatelji tijekom 10 dana mogu vidjeti i manje razvikana djela iz bogate filmografi­je holivudsko­g velikana režije. Od 19. do 28. rujna bit će prikazano šesnaest njegovih filmova.

Važno ostvarenje iz rane faze, ‘Kišni ljudi’ iz 1969. godine, trasirali su put Coppoli te glavnim glumcima Jamesu Caanu i Robertu Duvallu prema ‘Kumu’. ‘Outsideri’, Coppolina posveta klincima ‘60-ih iz 1983. lansirali su čitavu generaciju mladih lavova - Toma Cruisea, Patricka Swayzeja, Roba Lowea, Matta Dillona, Diane Lane, Emilija Esteveza, Ralpha Macchia, C. Thomasa Howella... U ‘Rumble fish’, ‘Cotton clubu’ i ‘Peggy Sue se udala’ prve uloge ostvario je Coppolin nećak Nicolas Cage. Kino hit ‘Dracula’ iz 1992. godine prožet je strastveno­m ljubavnom pričom između maestralno­g Garyja Oldmana u ulozi neumrlog vampira te senzualne Winone Ryder. Njegov posljednji film u ‘90-ima, ‘Čudotvorac’, ekranizaci­ja je romana Johna Grishama s Mattom Damonom koja nije dobro prošla na kino blagajnama i dovela je do 10-godišnje stanke u Coppolinu radu.

sa slabo zapaženom dramom ‘Mladost bez mladosti’ s Timom Rothom. Film ‘Tetro’ iz 2009., s kontroverz­nim glumcem Vincentom Gallom u glavnoj ulozi, Coppola ističe kao svoje najosobnij­e djelo unatoč komercijal­nom neuspjehu. Ciklus na Tuškancu prava je prilika da se gledatelji prisjete čime je sve zadužio filmsku industriju.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia