24sata

Iako ga u javnosti

-

nikad nisu uzimali za ozbiljno, današnji kralj Charles III., kako smatraju upućeni, vrlo se temeljito pripremao za preuzimanj­e krune. Jedan od najboljih uvida koji su novinari mogli dobiti u život i osobnost Charlesa III. bio je poziv da se s njim druže u Dumfries Houseu, njegovom domu u blizini Glasgowa u Škotskoj, prije četiri godine. Novinar CNN-a Max Foster nije skrivao oduševljen­je svime što je vidio u dva dana koliko je proveo prateći tada još princa Charlesa koji im je pokazao imanje, ali i provodio s njima neobavezno vrijeme uz zabavi uz gajde.

- Ovo je mjesto koje spaja sve do čega drži budući kralj - sve njegove najveće strasti i ciljeve - od glazbe i zaštite rijetkih pasmina, podučavanj­a mladih koji nemaju novaca za školovanje, do organskog uzgoja. O svemu tome Charles je vodio brigu i tražio da mu se svakog petka šalje detaljni izvještaj, bez obzira na kojem kraju svijeta bio.

- To se vidjelo od prvog dana. Oduvijek je brinuo o društvenim i ekološkim pitanjima. Učinio je mnogo, a sve zato što je najdugovje­čniji prijestolo­nasljednik i mogao se tim pitanjima temeljito posvetiti - rekao je Kenneth Dunsmuir, voditelj Fondacije. Charles je često u svojim istupima pokazivao strast prema pitanjima ekologije pa su ga čak optuživali da se počeo petljati u politiku što nije posao članova kraljevske obitelji, te da time ugrožava ustavnu monarhiju.

No, Charles je svjestan da kraljevska kruna nosi i mnoga ograničenj­a, i teško je da će ubuduće moći pokazivati svoj karakter i stavove. Njegova pokojna majka baš nikad se nije dovela u situaciju da bilo kakvom gestom, a kamoli riječju izrazi svoje mišljenje o bilo kakvim političkim pitanjima. - Ideja da ću nastaviti na potpuno isti način, ako budem jednog dana kralj, je potpuna besmislica jer biti princ ili biti kralj su dvije potpuno različite stvari. Kad postanem kralj, neću nastaviti sa svojom kampanjom. Nisam toliko glup, rekao je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia