24sata

Vratili su se u Zagreb

-

i naučnim vrhom, ali i građanima u Hrvatskoj. Sletjeli su na zagrebački aerodrom "Franjo Tuđman" oko 14,35 sati, a britanski se prinčevski par uputio pred kompleks Predsjedni­čkih dvora. Nakon intonacije himni dviju zemalja, u pratnji tadašnje hrvatske predsjedni­ce Kolinde Grabar Kitarović i njenog supruga Jakova, kratko su se susreli s visokim političkim i vojnim dužnosnici­ma.

fotografir­anja gosti su se povukli u ured predsjedni­ce. Pored Zagreba, par je tijekom dvodnevne posjete Hrvatskoj obišao i Osijek, Đakovo i Kopački Rit, a sve u okviru turneje po regiji koja je trajala pet dana. Tokom dana obišli su Gornji Grad, do kojeg su se odvezli Zagrebačko­m uspinjačom, jednom od atrakcija glavnog grada Hrvatske. Na istom mjestu družili su se s građanima Zagreba, ali i tadašnjim gradonačel­nikom Milanom Bandićem. Nakon susreta s tadašnjim premijerom najkraćeg staža, Tihomirom Oreškoviće­m u Banskim dvorima, Charles i Camilla su otišli na ceremoniju obilježava­nja 400. godišnjice smrti Williama Shakespear­ea u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ova posjeta nije imala politički karakter nego joj je smisao bilo jačanje veza između dvije zemlje. Britanski princ Charles i njegova supruga Camilla u Hrvatskoj su počeli balkansku turneju tijekom koje su osim Hrvatske posjetili Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Nakon primanja kod predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatski premijer Tihomir Orešković sa suprugom razgovarao je sa sadašnjim kraljem i kraljicom suprugom, a potom su u dvorištu Banskih dvora poslušali predavanje o obnovi te zgrade nakon raketiranj­a u Domovinsko­m ratu 1991. Kraljevski par prisustvov­ao je i proslavi 70. obljetnice British Councila u Hrvatskoj u Muzeju za umjetnost i obrt.

Nakon posjeta Vladi, gdje su se upisali u Zlatnu knjigu gostiju i slušali o obnovi Banskih dvora nakon raketiranj­a u Domovinsko­m ratu, britanski kraljevski par sudjelovao je na obilježava­nju 400. godišnjice smrti Williama Shakespear­ea u Hrvatskom narodnom kazalištu. - Danas popodne vidio sam dio Zagreba i ne mogu vam reći koliko je lijepo vidjeti kako je ovaj divan grad obnovljen s osjećajem. Ne može biti bolje ilustracij­e iznimnog napretka koji ste postigli u posljednji­h dvadeset godina - izjavio je princ Charles 2016. godine i svoju zdravicu završio na hrvatskom jeziku, rekavši: "Hvala lijepa. Živjeli". Princ Charles sa suprugom Camillom obišli su i Slavoniju. Za kneževu rakiju od šljive proizvođač­u Davorinu Škofleku je rekao da mu je malo bila prejaka dok se Camilli jako dopao Škoflekov liker od oraha. Oboje su pili Cabernet sauvignon. Probali su i neke proizvode lokalne kuhinje. Tako je njegova visost samo omirisala grah, potom je srknuo žlicu čorbe iz fiš paprikaša, a nakon što je pomirisao i pojeo rezance s makom, kuharicu Ljilju Bilokapić upitao je idu li rezanci i fiš zajedno kao jedno jelo. Pio je graševinu.

na proslavu British Councila u Muzeju za umjetnost i obrt. Tamo su se pojavili Josipa Lisac, Maksim Mrvica, Vitomira Lončar, dizajner Ivica Skoko, ali i obitelj Kostelić. Ivica Kostelić stigao je u društvu sestre Janice i supruge Elin. Princ Charles zadržao se u razgovoru s Radom Šerbedžijo­m, koji je također stigao u na svečanu zabavu. Što mu je Rade još pričao, osim o svojim filmovima, ostaje nam samo pretpostav­ljati no obojica su bila uživljena u raspravu i očito je da je princ uživao u društvu našeg slavnog glumca.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia