24sata

Još kad je bio

-

dijete kralj Charles III. je, a i njegova sestra, princeza Anne, u Buckingham­skoj palači dobio komad zemlje kako bi uređivali vrt. Naravno, na raspolagan­ju su im bili i vrtlari i sve popratno osoblje, no, kralja je to obilježilo za cijeli život. Često je pričao i o "divnom vrtu" svoje bake, Kraljice Majke, u Windsoru.

- Kao dječak često bih dolazio tamo i promatrao biljke kako rastu. U to sam doba zavolio drveće, a to je ostavilo dubok utjecaj na moje djetinjstv­o i odrastanje - otkrio je kralj Charles III. Ta ljubav prema vrtlarenju, i prozvan je kao "najpoznati­ji vrtlar plave krvi", imalo je presudan utjecaj na kupnju ladanjske kuće. Izbor je pao na jugozapad Engleske, Highgrove pokraj gradića Tetburyja. U vrtlarenju se, kaže, najbolje opušta. Tamo je stekao i naviku pričanja s biljkama, shvaća to vrlo ozbiljno.

- Samo priđem biljkama i počnem razgovarat­i s njima. Jako je važno s njima popričati i one mi uvijek odgovore objasnio je Charles III.

No, ni taj odnos nije uvijek bio isti. za njegovu strast pitali su ga i 1986. godine, kada je rekao da "biljkama puno znači kad im se obrati i da uvijek reagiraju", te ona iz 2013., kada su ga pitali ako i dalje priča s biljem.

- Ne, sada im dajem instrukcij­e - odgo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia