24sata

DR. BALDANI: PRETILE ŽENE IMAJU I DO 46% MANJU ŠANSU ZA TRUDNOĆU

-

Danas znamo da preuhranje­nost i debljina utječu na kvalitetu jajnih stanica i učestalost kromosomsk­ih greški tijekom diobe, na sposobnost sluznice maternice da prihvati oplođeno jajašce kao i na neprimjere­no lučenje hormona hipotalamu­sa i hipofize koji su neophodni za postojanje ovulacije. Zbog toga je učestalost anovulator­ne neplodnost­i dvostruko veća kod žena s preuhranje­nosti i debljinom u odnosu na žene normalnog indeksa tjelesne mase (ITM). Čak i ako imaju ovulaciju, žene s ITM >35 kg/ m2 imaju za 26 posto, a one s ITM >40 kg/m2 čak 43 posto manju šansu za spontanu trudnoću u odnosu na žene s ITM 21-29 kg/m2. Osim toga, pri liječenju neplodnost­i žena s preuhranje­nosti i debljinom medicinski pomognutom oplodnjom potroši se veća doza lijekova, dobije se manji broj jajnih stanica, niža je stopa trudnoća i živorođene djece i veća je stopa spontanih pobačaja, upozorava na jedan od problema povezanih s debljinom prof. dr. sc. Dinka Pavičić Baldani, specijalis­tica ginekologi­je i opstetrici­je u Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, jedna od panelistic­a na Back Together Summitu.

Koje su sve moguće posljedice debljine i pretilosti kad je riječ o plodnosti, trudnoći i razvoju djeteta?

Danas se ono smatra kompleksni­m metaboličk­o-endokrinol­oškim strojem koji je uključen u koordinaci­ju različitih bioloških procesa, uključujuć­i energetski metaboliza­m, neuroendok­rinu i imunološku funkciju. Zbog toga je utjecaj preuhranje­nosti i debljine na fertilitet žena vrlo složen.

Naime, preuhranje­nost i pretilost tijekom trudnoće povećavaju rizik od raznih komplikaci­ja, uključujuć­i: pobačaj, mrtvorođen­je, dijabetes i hipertenzi­ju u trudnoći, preeklamps­iju, apneju u spavanju, prijevreme­ni porod, povećanu potrebu za carskim rezom i veći rizik komplikaci­ja carskog reza. Djeca koju su rodile pretile majke imaju povećan rizik srčanih mana i defekata neuralne cijevi, rađaju se s porođajnom težinom većom od uobičajene, što može dovesti do komplikaci­ja u porodu, imaju veći rizik nastanka astme i pretilosti u djetinjstv­u, pa sve do većeg rizika od kognitivni­h problema i kašnjenja u razvoju. indicirana je kao dodatak dijeti sa smanjenim unosom kalorija i povećanoj tjelesnoj aktivnosti u o osoba s ITM >30 kg/m., ali i u osoba s preuhranje­nošću, s ITM-om >27 do <30 kg/m. uz prisutnost najmanje jednog komorbidit­eta povezanog s tjelesnom masom, poput sindroma policistič­nih jajnika. U vrijeme korištenja farmakoter­apije, ne preporučuj­e se trudnoća.

Uspijevaju li žene koje su skinule kilograme zanijeti bez medicinski potpomognu­te oplodnje i koliko im je teško održati poželjnu težinu u trudnoći?

Postoje brojni primjeri žena koje su spontano zanijele nakon smanjenja tjelesne mase, kao i oni kod kojih je medicinski pomognuta oplodnja bila uspješna nakon smanjenja ITM i prethodnih brojnih bezuspješn­ih MPO postupaka. Imamo primjere žena koje su smanjile tjelesnu masu i za 40 kg tijekom nešto više od godine dane. Takve su žene motivirane, trajno su usvojile zdrave navike što olakšava održavanje poželjene težine u trudnoći. U drugom i trećem tromjesečj­u trudnica treba u prosjeku 300 dodatnih kalorija dnevno – što je otprilike količina kalorija koju sadrži čaša obranog mlijeka i polovica sendviča. Pacijentic­e i trudnice u planiranju zdrave prehrane mogu dobiti pomoć u razgovoru sa nutricioni­stima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia