24sata

Morat ćemo štedjeti

-

Između 12 i 13 sati je vrhunac radne aktivnosti, a navečer između 19 i 20 sati većina ljudi je budna, uključeni su uređaji, grijanje na struju u Dalmaciji, sprema se večera ili ručak za sutra.

Kako se

električna energija ne skladišti, za ta vršna opterećenj­a, kad se kupuje struja, ona zna doseći i cijenu od 4000 do 5000 eura za megavatsat, desetak puta više nego košta i sad kad su cijene porasle. Vršna opterećenj­a se pokrivaju i iz termoelekt­rana na plin, a upravo je cilj uštedjeti plin zbog ograničeno­g uvoza iz Rusije koji je podigao cijenu tog energenta. Europska komisija predviđa da će se samo pet postotnim uštedama u vršnim satima smanjiti potrošnja plina u EU za čak 1,2 milijarde kubičnih metara. To je nešto manje od polovice potrošnje plina u cijeloj Hrvatskoj tijekom godinu dana. Hrvatska, ali i ostale članice morat će odrediti 76 sati mjesečno u kojima se najviše troši i napraviti traženu uštedu od pet posto. - Tek očekujemo zajedničke odluke operatora prijenosni­h sustava jer samo dogovorno postupanje može izazvati ispravne efekte. Zašto? Zato što u EU imamo zajedničko europsko tržište električne energije i cijena energije u vrijeme paneuropsk­ih ‘špica’ potrošnje može biti snižena samo ako svi smanje potrošnju baš u tim satima. Tako da svakako očekujem neku zajedničku odluku (ili barem preporuku) o satima kad bi se trebala smanjiti potrošnja pet posto. Vršna opterećenj­a nisu u istom trenutku u cijeloj Hrvatskoj, ali isto tako nisu ni u različitim državama, pa je zbog toga i nužan dogovor oko ‘pravih’ sati - odgovorili su nam iz HOPS-a.

pet posto u vršnim satima ne bi trebala donijeti previše problema s energijom i može se postići uz racionalnu potrošnju. Neki od savjeta su da se rublje ne suši u sušilicama, koje su golemi potrošač, u vršnim satima bi se trebalo pripaziti da ne budu uključeni svi uređaji, od grijalica do bojlera.

Kako se navodi i u vodičima za uštede za grijanje (bilo plin, struja ili toplana), optimalna temperatur­a soba u kojima se boravi treba biti 20-21 stupanj Celzijevih jer svaki stupanj više nosi šest posto veću potrošnju. Sobe u kojima se ne boravi i u kojima se spava griju se i na pet stupnjeva nižoj temperatur­i. Prozori trebaju biti dobro zabrtvljen­i da se ne gubi energija, grijaća tijela poput radijatora ne bi trebala biti prekrivena sušenjem rublja ili se ispred njih nalaziti namještaj i pokućstvo. Uređaje na stand-by modu koji se ne koriste treba isključiti. Na kraju, po odluci Vlade, i tvrtke i građani koji budu manje trošili će i jeftinije plaćati kilovatsat­e koje potroše. Za građane koji u pola godine troše do 2500 kilovatsat­i, cijena će biti 59 eura za megavatsat, a za potrošnju iznad toga cijena raste na 88 eura. Za tvrtke je jeftinija struja osigurana do potrošnje od 250.000 kilovat sati, a iznad toga će plaćati dvostruko višu cijenu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia