24sata

Bivšem HDZ-ovu ministru

-

VILIM CVOK prometa Božidaru Kalmeti ponovno će suditi, odluka je Vrhovnog suda. Sud je zaključio kako je vijeće Županijsko­g suda u Zagrebu pogriješil­o, odnosno napravilo bitnu povredu odredaba kaznenog postupka kod analize iskaza ključnog svjedoka Josipa Sapunara. Sapunar je kao bivši šef uprave Hrvatskih autocesta svjedočio o tome kako se novac izvučen preko radova na autocestam­a dijelio među okrivljeni­ma.

No u obrazložen­ju presude nije točno citirano ono što je Sapunar govorio, zbog čega će se ponoviti postupak za dio optužbi koje se odnose na izvlačenje novca tijekom gradnje spojne ceste Zadar 2 -Gaženica, luke Gaženica, te ceste Rijeka - Rupa. Kalmeta će ponovno odgovarati i za naručivanj­e filma

"Prometna renesansa". Naime, niži sud, kako stoji u odluci Vrhovnog suda, nije utvrdio je li taj uradak služio za promociju ministarst­va ili pak HDZ-a, odnosno je li iskorišten za politički marketing. Prvostupan­jski sud je presudio da je Kalmeta kao ministar mogao samostalno odlučiti o snimanju tog filma jer je čitav postupak snimanja filma bio izuzet iz postupka javne nabave.

u cijelosti je prihvatio žalbe Milivoja Mikulića, Stjepka Bobana i Damira Kezelea. Oni su nepravomoć­nom presudom bili proglašeni krivima jer su 19 milijuna kuna uplaćenih na račun Remorkera podigli u gotovini. Od toga su 14 milijuna predali Josipu Sapunaru i podijelili. Mikulić je dobio tri, Boban dvije, a Kezele 3,5 godina zatvora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia