24sata

Odluku o tome

-

da djeca više ne mogu pohađati jaslice u Imotskom potpisao je i sam načelnik Prološca Mate Lasić. Pritom su njegova opravdanja zašto ne otvori skupinu u Prološcu, malo je reći, začuđujuća.

- Ja sam tu nemoćan, takva su osnivačka prava. Neka roditelji otvore privatni vrtić. Ne moraju se vraćati na posao, neka koriste porodiljni i čuvaju djecu - poručuje za 24sata. Pitamo ga zašto nije pokušao dogovoriti drugačiji suvlasničk­i odnos s Gradom Imotskim ili možda pokušati pronaći rješenje u već postojećem prološkom vrtiću. Podsjećamo ga da bi i taj privatni, sukladno zakonu, općina morala sufinancir­ati.

- Ne mogu ja to riješiti. Vidite, ja ću za nekoliko godina graditi novi vrtić novcem europskih fondova - spremno odgovara Lasić, čiji odgovor roditelji ne prihvaćaju. - Nema svatko mogućnost plaćanja dadilje, nema svatko djeda i baku, i od njih većina još radi ili su već toliko stari da ne mogu voditi brigu ni o sebi, a kamoli o unučadi - govori Ivan Bubalo. On i supruga Ružica oboje rade i nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje.

ponašanje načelnika Lasića više nego neodgovorn­o, a dodatno problem pojačava činjenica da vrtić u Prološcu ima samo šestosatni program. To roditeljim­a koji rade puno radno vrijeme stvara vrlo tešku situaciju. - Krajnje je ponižavaju­će kad načelnik poručuje da ostanemo doma čuvati djecu. Pitala bih ga ja bi li on mogao s 2500, 3000 kuna primanja cijeli mjesec živjeti. Mi smo mladi i želimo raditi, a dok mi radimo naša bi djeca trebala biti zbrinuta u predškolsk­e ustanove. I ne može načelnik govoriti kako ima i u drugim mjestima neupisane djece. U Prološcu je to isključivo i jedino jer odgovorni ne žele riješiti problem koji, da je samo malo volje, ne bi bio problem, a naša bi djeca svako jutro bila tamo gdje i pripadaju. I to ne u šestosatno­m, nego desetosatn­om ili jasličkom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia