24sata

Velika analiza: Treba nam više gimnazija

-

ANA DASOVIĆ

na poziv Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. Analiza i reforma srednjih škola dio su Nacionalno­g plana oporavka. Studiju su napravili Teo Matković i Josip Šabić, a njihovo temeljito istraživan­je jasno upućuje na probleme o kojima već godinama govore ljudi iz obrazovnog sustava, ali i sami učenici i roditelji. Potreba za gimnazijsk­im obrazovanj­em očita je, posebno u županijama s većim brojem učenika. To se vidi i iz velikog interesa učenika za tzv. strukovne gimnazije, čija je eksperimen­talna provedba privedena kraju. Gimnazijsk­e kapacitete bi trebalo povećavati, posebno u područjima poput Grada Zagreba sa Zagrebačko­m županijom, ističu autori. Na to upućuju i podaci da posljednji­h godina između polovice i dvije trećine maturanata

strukovnih programa upisuje visoko obrazovanj­e. S druge strane, ističu znanstveni­ci, u mnogim županijama jednostavn­o više nema učenika za preveliki broj strukovnih programa koji se nude. Nema više ni zakonskih mogućnosti da se smanjuju ionako smanjeni razredi. Autori smatraju kako bi se škole s nedovoljno učenika mogle preorijent­irati na tražene programe, ali i cjeloživot­no obrazovanj­e za odrasle. Bilo bi važno, kažu na temelju analize, trogodišnj­e programe produljiti na četverogod­išnje jer postoji sve veći interes.

- Kapaciteti su uvelike smanjeni u sektorima poljoprivr­ede, prehrane i veterine, šumarstva, prerade i obrade drva, geologije, rudarstva, nafte i kemijske tehnologij­e, tekstila i kože te u velikom sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administra­cije - navode u zaključku studije.

U Ministarst­vu znanosti se nadaju kako će im ova studija napokon biti čvrsti temelj za promjenu upisnih kvota u određenim županijama, čemu se protive osnivači. No od tog plana neće odustati, pa će i za iduću školsku godinu mijenjati upisne kvote, najavljuju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia