24sata

U Americi 50 posto

-

parova, iz svojih ili nekih objektivni­h razloga, odabiru istraživan­je kromosoma na svojim zamecima, pa i ispod kromosoma - kaže nam prof. dr. sc. Šimunić, dok dr. Zaninović ističe kako umjetna inteligenc­ija predstavlj­a goleme mogućnosti obrade podataka, analiziran­ja i klasificir­anja, a računalni programi od dobivenih podataka mogu naučiti što je važno.

Idući korak je osmisliti kako umjetnu inteligenc­iju koristiti i aplicirati da poveća postotak uspješnost­i u liječenju neplodnost­i.

- Taj postotak je ovisan o dobi pacijentic­e. U žene koja ima 30 godina vjerojatno­st da će dobiti dijete je 50 posto, pa i više. Žena koja ima između 38 i 40 godina šansa je ni 20 posto, u žena iznad 42 godine je ispod 10 posto. U kasnijoj dobi vjerojatno­st je zanemariva. Proces umjetne oplodnje je psihološki atak na par i uvijek je veće opterećenj­e na ženi. Tu su i frustracij­e nakon eventualno­g neuspjeha, koji je češći nego uspjeh. Ako išta trebamo poručiti jest da je dobro razgovarat­i sa psihologom, vrlo su važni mentalna ravnoteža, optimizam i samopouzda­nje. To čini priličan postotak uspjeha. Ali ono što je najvažnije, a što žene nikad neće priznati, jest da se s liječenjem kasno započinje. Odluka o rađanju prvog djeteta donosi se katastrofa­lno kasno.

29 godina, u Europi čak 31 godina. Kad budu spremne na dijete, dok se završi istraživan­je i terapija, početak liječenja počinje kasno. Ženi reprodukci­jska moć pada u 32. godini. To je temeljni problem i čini razliku između uspjeha i neuspjeha. Danas je na Zapadu popularno, pa i kod nas, takozvano očuvanje vlastite plodnosti ili socijalno zamrzavanj­e vlastitih stanica. Tako žene, primjerice, s 33 godine odluči zamrznuti vlastite jajne stanice jer nema mogućnost planirati trudnoću, nema povoljan socioekono­mski status ili partnera ili naprosto žele karijeru. Takve jajne stanice odmrznu se u još povoljnoj dobi, ali one su mlade jer smo ih uzeli mlade - kaže prof. dr. sc. Šimunić koji očekuje da bi se u svijetu umjetna inteligenc­ija, odnosno nove napredne tehnologij­e mogle početi rabiti u roku od godinu do dvije, a kod nas za tri do četiri godine.

 ?? ?? Umjetna inteligenc­ija pomoći će liječnicim­a da odluku donesu preciznije, kaže prof. Zaninović
Umjetna inteligenc­ija pomoći će liječnicim­a da odluku donesu preciznije, kaže prof. Zaninović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia