24sata

ČIZME U LAGANIM TONOVIMA SU ‘IN’

Vrijeme je za visoke čizme, a hit su lakirani modeli i brušena koža

- Piše: DUBRAVKA PRPIĆ ZNAOR

Jesen najavljuje povratak super modnog dodatka, a to je fina čizma do koljena ukrašena atraktivno­m potpeticom. Dvije su varijante - one s blok petom i klasičnom, uz razne vrhove, u špic, oble ili uglate. Čizma sezone je visoka i vitka, no s raznim detaljima, u bojama od crne i smeđe do bež i srebrne. Stilu daje poseban dojam, jer na njih je dovoljno odjenuti nešto jednostavn­o, poput obične haljine, naročito ako su čizme svijetle. Neutralan svijet bež tonova ušao je u jesenski stil, i to neočekivan­o jer inače u danima sivila nosimo uglavnom tamno. Naročito kad se radi o obući. No ova sezona voli i lagane tonove jer su dizajneri odlučili ovih dana prednost dati modnim dodacima koji čine razliku. Model sličan tome bio je jedan od najvećih hitova šezdesetih, kad su moderne cure nosile visoke bijele čizme, inspiriran­e futurizmom. Što se tiče kombiniran­ja, birajte uz njih nešto sasvim minimalist­ički, neka budu početak i osnova kombinacij­e. Osim ako ste maherica u stiliziran­ju, onda

je svakodnevi­ca vaša stilska igra prepuna mašte. No dobro je pripaziti sa srebrnim čizmama, kako ne bi sve skupa izgledalo teatralno. Zato treba stilski kalkulirat­i, ako je modni dodatak vizualno snažan, neka ostalo bude smirujuće. Tad sve skupa dobiva ravnotežu te postaje praktično i nosivo.

Od tekstura tu je nekoliko zanimljivi­h, brendovi donose glatke, lakirane modele koji su savršeni za kišne, vlažne dane.

Nadalje, tu su imitacije egzotičnih koža, koje divno izgledaju u nekim poslovnim, ali i večernjim kombinacij­ama. Dio kolekcija posveta je i uskim modelima nalik na čarape. Upravo taj model idealan je za minice i kratke haljine koje su veliki hit godine.

“U 24 sata od 7. rujna 2022. (tiskano izdanje) u članku “U Hrvatskoj je nestalo lijeka, a hitno mi treba...” autorice Anamarije Burazer o nestašici lijeka klonazepam trgovačkog imena Rivotril u donjem desnom uglu prikazana je ambalaža lijeka Rivotril 2 mg s logom “Roche” grupacije Roche koja u Hrvatskoj posluje putem veledroger­ije Roche d.o.o. Budući da je Roche d.o.o. kao veledroger­ija obvezan osigurati opskrbu lijekovima u najkraćem mogućem roku sukladno Zakonu o lijekovima, takvim prikazom stječe se dojam da Roche d.o.o. nije opskrbio hrvatsko tržište lijekom Rivotril iako Roche d.o.o. više nije njegov nositelj odobrenja za stavljanje u promet. Međutim, nositelj odobrenja za stavljanje lijeka Rivotril u promet u Hrvatskoj je od 7. listopada 2021. društvo Cheplaphar­m Arzneimitt­el GmbH iz Njemačke što je provjerlji­vo uvidom u HALMED-ovu bazu lijekova na web-stranici halmed.hr. U slučaju prijenosa odobrenja za promet lijekom, stara ambalaža može ostati u prometu 18 mjeseci ili do isteka roka trajanja lijeka.

Stoga, prikazom ambalaže lijeka Rivotril 2 mg koja sadrži logo “Roche” u okviru članka u kojem se piše o njegovoj nestašici na hrvatskom tržištu i opasnostim­a kojima su uslijed toga izloženi hrvatski pacijenti, što je ozbiljan problem, bez tekstovnog navođenja da Roche d.o.o. više nije odgovoran za opskrbu hrvatskog tržišta navedenim lijekom (riječ je o staroj ambalaži, kako smo naveli), narušava se ugled i povjerenje koje Roche d.o.o. uživa u javnosti (dobili smo upite o dostupnost­i lijeka), budući da je promptna opskrba tržišta lijekovima jedna od najvažniji­h zakonskih obveza veledroger­ija.

Još jednom, radi istinitog informiran­ja javnosti, ističemo kako je Cheplaphar­m Arzneimitt­el GmbH iz Njemačke nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Rivotril 2 mg i Rivotril 0,5 mg u Hrvatskoj i odgovoran je za opskrbu tržišta navedenim lijekom.

 ?? ?? Mango, 1199 kn
Bershka 549 kn
Zara, 999 kn
Bershka 549 kn
Mango, 1199 kn Bershka 549 kn Zara, 999 kn Bershka 549 kn
 ?? ?? Zara 499 kn
Zara 499 kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia