24sata

Napravili masku koja otkriva tko ima gripu ili Covid

Kineski istraživač­i razvili su masku koja izvana ima uređaj na baterije

- Piše: IVA MILOTIĆ

Senzor koji su Kinezi ugradili u masku uspio je u zraku detektirat­i viruse COVID-19 i gripu u roku od 10 minuta te poslati obavijesti pametnom telefonu osobe koja nosi masku. Šest znanstveni­ka sa Sveučilišt­a Tongji u Šangaju razvili su tako specijalnu masku koja bi dodatno mogla olakšati svijetu borbu s korona virusom. Rezultate istraživan­ja objavili su u ponedjelja­k u znanstveno­m časopisu Matter.

Novi uređaj, koji se nalazi izvan maske i ima punjivu litijevu bateriju, testiran je prskanjem patogena po njemu u zatvorenom prostoru. Simuliran je vjerojatni scenarij u kojem netko govori ili kašlje. Senzori su reagirali već i na tekućinu u višestruko manjoj od količine proizveden­e kihanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona.

- Prethodna istraživan­ja pokazala su da maske smanjuju širenje virusa. Zato smo željeli napraviti masku koja korisnika upozorava na prisutnost virusa u zraku. Dosadašnji rezultati temelje se na radu u ranoj fazi. Maska još nije testirana na cijele viruse samo na površinske proteine korona virusa, a tehnologij­a je još u razvoju - rekao je Yin Fang sa šangajskog sveučilišt­a i jedan od autora studije.

Istraživač­i kažu kako je uređaj najbolje koristiti u zatvorenim prostorima gdje je rizik od zaraze visok. Rade na tome da se skrati vrijeme detekcije te na osjetljivo­sti uređaja koji se po potrebi može konfigurir­ati za različite viruse. Tim još nije testirao koliko često maska pogrešno daje signal upozorenja kad naiđe na površinske proteine drugih virusa.

1 SENZOR UNUTAR VENTILA ZA DISANJE MASKE SADRŽI APTAMERE, KRATKE NITI DNK ILI RNK, KOJI SE MOGU DIZAJNIRAT­I ZA VEZANJE NA SPECIFIČNE PROTEINE. APTAMERI SU SLIČNI ANTITIJELI­MA KOJA SE KORISTE ZA OTKRIVANJE ŠILJASTIH PROTEINA KORONE.

2 AKO SE APTAMERI VEŽU ZA SVOJE CILJNE PROTEINE, NJIHOV SE ELEKTRIČNI NABOJ MIJENJA I INTEGRIRAN­I ČIP U MASKI ŠALJE SIGNAL ODREĐENOM PAMETNOM TELEFONU. TIM JE TESTIRAO MASKU TAKO ŠTO JU JE STAVIO U ZATVORENU KOMORU I POPRSKAO SITNIM KAPIMA TEKUĆINE.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia