24sata

Jesenski rok mature palo je 37% učenika

-

ANA DASOVIĆ

postignu prolaznost. Na jesenski rok javi se i značajan broj učenika koji prethodnih godina nisu položili maturu - ističe Filipović. Slično kaže i Suzana Hitrec, predsjedni­ca Udruge hrvatskih srednjoško­lskih ravnatelja i ravnatelji­ca Upravne škole Zagreb. Pitali smo je zašto strukovnja­ci imaju više problema na maturi.

izlaze učenici koji većinom nisu ostvarili neke rezultate ni tijekom školovanja. Oni ni u ljetnom roku najčešće nisu prošli ili nisu išli na maturu jer su bili na popravnom. Stoga je teško donositi zaključke da se to odnosi na sustav strukovnog obrazovanj­a - ističe Hitrec, koja smatra kako će se te razlike ipak ispraviti novom strukovnom reformom koja je u pripremi. Učenici u svim četverogod­išnjim školama slušat će isti program iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika. Stoga bi i razina

- Na jesenski rok

znanja trebala biti ujednačeni­ja nego sad. Ipak, dodaje, strukovne škole nisu primarno zamišljene za nastavak školovanja, iako sve više učenika želi ići na fakultet.

- Neka istraživan­ja su pokazala da je kod nas tradiciona­lno važna ideja nastavka školovanja. No imamo i situaciju koja je sve vidljivija posljednji­h godina, da je lakše upisati fakultet nego srednju, pa gotovo svatko i upiše, bez obzira na maturu zaključuje Suzana Hitrec.

izgubilo je rok jer su se potpisali na ispit, iako je na ljetnom roku upravo to bila velika tema. Podsjetimo, ljetni rok je izgubilo 24 pristupnik­a, a među njima i maturantic­a Laura Mikić, kojoj je zbog toga propao i upis na Muzičku akademiju u Zagrebu. Kako saznajemo, Laura je prošla maturu u jesenskom roku.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia