24sata

Na jesenski rok

-

državne mature izašla su 4352 pristupnik­a, od kojih su 402 bili maturanti gimnazija te 3326 maturanti strukovnih škola. Ostali pristupnic­i su oni koji su maturirali prethodnih godina ili dolaze iz drugih zemalja. Maturu na ovom roku nije položilo 36,7% pristupnik­a, među kojima su uglavnom učenici strukovnih škola, njih čak 1336.

- Rezultati jesenskog roka državne mature nisu bitno drugačiji nego što je to bilo ranijih godina. Primjerice, ove godine 36,7 posto učenika nije položilo ispit, a prošle godine 39,7 posto kaže Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a (NCVVO).

Maturanti su najviše padali na osnovnoj razini hrvatskog, matematike, engleskog, ali i njemačkog jezika. Standardno

najbolji test, onaj iz engleskog jezika, učenicima na jesenskom roku zadao je dosta muke - osnovnu razinu palo je 47,8% od 896 pristupnik­a. I na višoj razini njemačkog imali su problema. Od njih 17, test nije položilo 11 pristupnik­a. Od izbornih predmeta najlošija je bila fizika, koju je polagao 171 maturant, no njih čak 75,4% nije je položilo. Više od polovice ih nije položilo ni politiku i gospodarst­vo te informatik­u.

riješili ispite iz engleskog jezika na osnovnoj razini je iznenađuju­će, ali teško je reći što je razlog tome dok se ne napravi analiza ispita iz koje će se vidjeti jesu li uistinu bili teži zadaci. Lošija prolaznost na jesenskom roku je očekivana jer su to učenici koji nisu položili ispit na ljetnom roku. Evidentno je da nekima dva mjeseca pripreme nisu bila dovoljna da

- To što su lošije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia