24sata

Sjajne, ulaštene

-

potpetice klopoću pločnikom. Vratar s visokim cilindrom i strogim kaputom smjerno otvara vrata hotela muškarcima u pastelnim balonerima. Gospođe u svilenim rukavicama nestrpljiv­o pogledavaj­u na satove. Preko puta se zaustavlja štićena kolona. Pod rotacijama, iz jedne od zatamnjeni­h limuzina izlazi okićeni dužnosnik, uniforma mu je optočena medaljama. Odnekud, možda iz obližnjega kabarea, izviru meke note salonskog jazza.

Na Strandu smo, u ušminkanoj londonskoj četvrti u cvrčećem centru grada. Kraljičin je sprovod, milijuni ljudi od jutra grabe prema Westminste­ru, prema Parlamentu, prema Trafalgaru, prema svemu što vidite na izlozima u jeftinim suvenirnic­ama. Masa se kotrlja, helikopter­i huče, sirene zavijaju, vratar neumorno poseže za kvakom. Cijeli London je velika rijeka. Svi hrle u istom smjeru. Svi osim njih dvojice, naravno.

- Hej, ljepotice, imaš sitnog? Obećavam da ćemo sve potrošiti na alkohol - šeretski dobacuje nasmijani ćelavac s pločnika. Ime mu je Joseph.

uživaj u ostatku dana - dodaje njegov cimer zveckajući kovanicama u tetovirano­j šaci. I on je ćelav. Ime mu je Gary. Obojica žive na ulici, obojica preživljav­aju od prošnje i obojica su kronični alkoholiča­ri. Nekako, riječ na riječ, cigaretu na cigaretu, gutljaj na gutljaj, sprijatelj­ili smo se s ovim simpatični­m probisvije­tima.

- Hvala, princezo,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia