24sata

OD NJEMAČKE DO NJEMAČKE: IGRAT ĆE DO EURA 2024.

Na Euru 2024. u Njemačkoj Modrić bi mogao potući sve rekorde i postati najstariji strijelac u povijesti Eura, najstariji igrač s pobjedom na EP-u...

- Pišu: DUBRAVKO MILIČIĆ, HRVOJE TIRONI

Trideset godina je puno, moj plan je bio otići kad se Luka i starija generacija oproste od reprezenta­cije, tako da se povučem i da to nitko ne skuži. Međutim, Luka je odlučio ostati do Eura, a to bi ipak bilo teško dočekati, rekao je liječnik hrvatske reprezenta­cije Zoran Bahtijarev­ić.

Nehotice ili ne, Bahta, dobri duh reprezenta­cije otkrio je Lukinu tajnu - kad će se oprostiti od reprezenta­cije. Nakon Rusije i povijesnog finala protiv Francuske reprezenta­ciju su napustili Mario Mandžukić, Danijel Subašić, Vedran Ćorluka, malo kasnije odluku o umirovljen­ju objavio je i Ivan Rakitić. No kapetan Luka Modrić još igra. Dokad? To nitko nije mogao znati. Osim vjerojatno najužeg Lukina kruga, a u tom je krugu, očito, bio i liječnik Bahtijarev­ić.

Vijest da bi Luka mogao Hrvatsku predvoditi i na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 2024. godine razveselil­a je sve hrvatske navijače jer i danas, s 37 godina, jedan je od najboljih veznih igrača svijeta, nositelj igre Real Madrida, a koliko je dobar, rekao je i Carlo Ancelotti.

- Luka je jednostavn­o besmrtan, uvijek spreman, uvijek kvalitetan. Kod mene će igrati i nakon 40. godine - rekao je Don Carlo. No Lukina odluka, ako je točna, da će igrati do Eura itekako je razumljiva. Najbolji igrač u povijesti Hrvatske oprostio bi se od najdražeg dresa tamo gdje je sve i počelo. Na velikom natjecanju debitirao je na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Bio je 18. lipnja i Hrvatska je u drugom kolu u Nürnbergu igrala protiv Japana. Izbornik Zlatko Kranjčar u 78. minuti izvadio je Niku Kranjčara i ubacio Luku Modrića. Bilo je to njegovih prvih 12 minuta na velikom natjecanju, a oprostiti se na istome mjestu pred 50.000 hrvatskih navijača nešto je poput sna.

- Ma Luka Modrić je hrvatsko čudo, a svjetski raritet. Pa koga više čudi što on i u 38. godini igra na takvoj razini, a ovako može igrati još godinama. Zašto? On se oslanja na inteligenc­iju, sad sam ga gledao u španjolsko­m derbiju, i dalje me fascinira svojim ponašanjem na terenu. Luka Modrić uopće ne ulazi u probleme, suparniku ne da priliku da napravi prekršaj, osim ako on ne želi biti fauliran

kako bi zadržao loptu ili vrijeme - priča nam Tomislav Ivković, koji je bio pomoćnik Cici na SP-u 2006., pa nastavlja:

- Gledajte, ne trebamo se više čuditi, pa Zlatan Ibrahimovi­ć pokazuje kako i s 40 godina može igrati na visokoj razini. Tako može i Luka. Koliko još? Ma koliko bude htio. Takve klase u finišu karijere ne smiju sjediti na klupi i ulaziti po 20-ak minuta nego se moraju oprostiti kako spada, u stilu. I siguran sam da će to učiniti i Modrić, a kad, to nitko ne zna.

U Njemačkoj ste ga vodili vi i Cico. U prvoj utakmici, protiv Brazila, u kojoj je Hrvatska izgubila 1-0, Luka nije ulazio. Kao što smo spomenuli, protiv Japana igrao je 12 minuta, a u posljednje­m kolu, protiv Australije, dobio je posljednji­h 16 minuta. Hrvatska je vodila 2-1, a onda je Cico iz igre povukao Ivicu Olića te ubacio Luku Modrića. Pet minuta poslije Australija je izjednačil­a i izbacila Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva. Već dvije godine poslije, na Euru 2008., bio je uvršten u najbolju momčad prvenstva, bio je lider reprezenta­cije, već je tad bio vođa.

- Sjećam se, pokojni Cico i ja u njega smo imali veliko povjerenje, znali smo da je klasa, ali nas je zanimao i njegov karakter. Kako će se snaći u velikoj utakmici, protiv velikog suparnika, a on nas je oduševio već u debiju protiv Argentine.

I tu nije imao nikakvog straha. Luka je neviđen borac, on se 'borio' za sebe i u Dinamu, i u Zrinjskom, i u Tottenhamu, i u Realu. Svugdje je imao slabijih epizoda, išao na posudbe, nije mu se vjerovalo, a uvijek bi na kraju sve oduševio. Vjerujete li da Modrić i 2024. godine može biti glavni adut "vatrenih"? Tad bi mogao postati i najstariji strijelac u povijesti europskih prvenstava...

- Sve najviše ovisi o njemu, njegovu tijelu i njegovu zdravlju. Znate, ponekad imam osjećaj kako Luka i dalje igrački raste, što je s obzirom na godine nevjerojat­no. Da, mi smo ga imali u reprezenta­ciji od 2006., kasnije je bio važan i kod Bilića, Štimca i Kovača, ali tek je kod Čačića postao lider ove momčadi i cijele generacije. A kod Dalića je eksplodira­o, poslije SP-a u Rusiji napunio se samopouzda­njem i postao jedan od najboljih veznjaka u povijesti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia