24sata

Zbog Snickersa me pozvao na razgovor

Nije bilo karantene, a na putu smo smjeli kupiti samo jabuke i vodu, kaže Runje

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Na klupi danske reprezenta­cije sjedi Kasper Hjulmand (50), koji je nakon lokalnih niželigaša zablistao u Nordsjaell­andu. Uslijedila je kratka epizoda u Mainzu, nakon čega je preuzeo reprezenta­ciju Danske i odveo je do polufinala Eura 2020, u kojem su izgubili 2-1 nakon produžetka, uz sporan gol Engleza. U Nordsjaell­and je doveo Ivana Runju i Marija Tičinovića.

- Hjulmand je najbolji trener kojeg sam imao u karijeri (igrao je još za Mosor, ciparsku Omoniju i poljsku Jagielloni­ju, nap. a.). Igrali smo jako lijepo i efikasno, bila je to najbolja momčad za koju sam igrao. On me prihvatio kad sam došao na probu, odlučio da ostanem, učio me nogometu na posve drugačiji način. Sve mi je omogućio - prisjetio se Runje pa nastavio:

- Kad te iz Danske uzmeš Mainz, znači da si nešto napravio. Krenuo je od nule, u niželigašk­im klubovima, Nordsjaell­and je iz sela pored Kopenhagen­a, a on ga je ni iz čega odveo u Ligu prvaka. U Mainzu je nakon dobrog starta nešto zapelo pa su ga smijenili. No Danci su s njim postali puno jači nego što su bili. Hulmand gaji drukčiji stil od onoga na što su Danci navikli.

- On je bio opsjednut Barcelonom, stalno nam je prikazivao isječke njezinih utakmica, tražio je od nas da igramo po travi, od noge do noge... Danci su do tada igrali više fizički, na silu, on je prvi spustio loptu i zbog toga smo bili hit. Iako smo znali gubiti s dosta razlike u Ligi prvaka, svi su hvalili našu igru. Srna mi je uoči utakmice kazao da je bio iznenađen koliko je to slično onome što igra Barcelona. Naravno, ne na tom nivou, ali mali Nordsjaell­and je igrao Ligu prvaka protiv Šahtara, Juventusa, Chelseaja i držao loptu... Jako je miran, nema kod njega vike, zna se što tko mora raditi i kada. Nisam nikad čuo da je neki igrač imao nešto protiv njega. On je oličenje profesiona­lizma. Recimo, mi nikad nismo imali karantenu, spavali smo doma i dolazili na utakmice.

Na putovanjim­a bi nam autobus stao na benzinskoj, ali smo smjeli kupiti samo vodu i jabuke - otkriva nam Runje, koji se prisjetio i jedne anegdote:

- Kad sam tek došao iz Mosora, na prvom putovanju kupio sam Snickers i Red Bull, kako sam to navikao kod kuće, da me malo ‘digne’ prije utakmice. Kasper me pogledao i nije mi ništa rekao. Nakon par dana pozvao je mene i Tičinovića na sastanak, na stolu je imao račun sobe iz hotela u kojem smo odsjeli i na njemu slatkiši. Održao nam je lekciju o šećeru, debljini... i poslao nas kod nutricioni­sta, zabranio nam šećer, svaki tjedan mjerili smo masno tkivo...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia