24sata

RUSI OSLOBODILI I PREBEGA, DANAS STIŽE U HRVATSKU

-

Rusija je oslobodila deset ratnih zarobljeni­ka. Među njima su Amerikanci, Britanci, Šveđani, Marokanci, ali i Hrvat Vjekoslav Prebeg. U oslobađanj­u je posredovao saudijski prijestolo­nasljednik Mohammed bin Salman, a zrakoplov s oslobođeni­m zatvorenic­ima već je jučer poslijepod­ne sletio u Rijad. Odatle će se oslobođeni muškarci vratiti u svoje matične države.

Vijest o oslobađanj­u Prebega potvrdili su i iz Ministarst­va europskih i vanjskih poslova. - Hrvatski državljani­n Vjekoslav Prebeg koji je u travnju zarobljen u Ukrajini, danas je oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj - potvrdili su jučer za 24sata. Dodali su da je hrvatska Vlada sa službom vanjskih poslova, od prvog dana predano radila i surađivala s ukrajinski­m tijelima na oslobađanj­u Prebega.

- Ovim putem zahvaljuje­mo i Saudijskoj Arabiji i prijestolo­nasljednik­u na zalaganju, kao i ukrajinsko­j strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja - poručili su iz Ministarst­va. Premijer Andrej Plenković sinoć je na Twitteru objavio da se s Prebegom čuo i da se veseli njegovom povratku.

Prebeg je bio uhićen kod Mariupolja. Optužen je za sudjelovan­je u rušenju vlasti kao ruski plaćenik te mu je prijetila smrtna kazna. U kolovozu se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici izjasnio da nije kriv. Sada je iznenada pušten. Najava djelomične mobilizaci­je uznemirila je građane koji su diljem Rusije izašli na ulice. Policija je do zaključenj­a ovog izdanja privela više od 1000 ljudi u 38 ruskih gradova. (rb)

 ?? ?? Vjekoslav Prebeg zarobljen je kod Mariupolja
Vjekoslav Prebeg zarobljen je kod Mariupolja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia