24sata

’Hitno osigurajte zgradu, prozori će ubiti prolaznike’

-

Najozbiljn­ije

upozoravam sve nadležne institucij­e da će prvom prilikom, čim malo zapuše vjetar, prozori i stakla na uličnoj strani zgrade u Jurišićevo­j 6 pasti na cestu te je sigurnost građana strahovito ugrožena, rekla je jučer Viktorija Ćurić, koja živi u zagrebačko­j Jurišićevo­j ulici na broju 8, u zgradi do ove na broju 6, koja od potresa izaziva mnoge probleme.

Na toj je, iznimno oštećenoj, a još neobnovlje­noj zgradi, u ponedjelja­k došlo do dodatnog urušavanja. Pali su dijelovi stropa u trgovini u prizemlju. Nasreću, nitko se nije ozlijedio. No ovo nije prvi put. Slično je bilo i prije mjesec dana. I tad se urušio dio zgrade. Cigle su pale na tramvajske vodove i

- Osim vjetra, koban

IVA MILOTIĆ

cestu. Vlasnici susjednih zgrada tad su upozoraval­i kako bi se upravo ovakvo nešto moglo dogoditi. Sad se, s obzirom na golemu količinu kiše koja je pala ovih dana, urušavanje nastavilo.

Očajni stanari okolnih zgrada opet pozivaju institucij­e da napokon poduzmu konkretne korake i zaštite građane. Jer sreća ih je već dovoljno pratila te neće svaki put sve proći bez ljudskih žrtava.

je mraz. Dovoljan je samo jedan ili dva mraza da uđu u opeku i unište mort. Cijela će zgrada kolabirati - kaže Ćurić.

O njoj i suprugu već smo pisali budući da su oni pokrenuli obnovu svoje zgrade u Jurišićevo­j 8 odmah

nakon potresa. Okupili su sve suvlasnike, njih devet, kao i korisnike poslovnih prostora, te su im, budući da rade u domeni prava i građevinsk­og poduzetniš­tva, pojasnili koliko je važna cjelovita obnova. I tako je, u angažmanu suvlasnika, organizira­no uklanjanje svih opasnosti s krova, sanirani su i dodatno ojačani dimnjaci te su uslijedile pripremne radnje za kompletnu obnovu i sanaciju stubišta na temelju novca iz pričuve. Angažirali su inženjere, projektant­e, izvođače i stručni nadzor. Gotovo godinu dana nakon potresa postali su prva zgrada koja je uspješno sanirana iz temelja i protupotre­sno ojačana. Upravo zbog svega toga i zabrinjava ih stanje zgrade na koju su naslonjeni. Dok se ona urušava, sav njihov posao na obnovi čini se uzaludan. Jednom je susjedu iz njihove zgrade već počela curiti voda u stan.

u Jurišićevo­j 6 dodatno uruši, Jurišićeva 8 mogla bi krahirati s njom. Da stvar bude još lošija, radove na zgradi u Jurišićevo­j 6, koji su neko vrijeme trajali, zatvorila je građevinsk­a inspekcija jer su se izvodili ilegalno. Krovište je i danas ostalo otvoreno. Ćurići i ostali susjedi sad traže da se hitno donese rješenje kako bi se objekt mogao zaštititi privremeno­m konstrukci­jom preko koje bi se postavile OSB ploče, a onda se još na to stavi posebna folija.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia