24sata

Policija je uhitila

-

voditeljic­u iz Hrvatske agencije za malo gospodarst­vo, inovacije i investicij­e (HAMAG BICRO) Magdalenu Dovečer i njezina rođaka Tihomira Pajića, vlasnika grafičkog obrta iz Nedelišća, zbog sumnje na namještanj­e milijun kuna vrijednog natječaja. Dovečer je osumnjičen­a da je svom rođaku tijekom 2020. i 2021. namjestila izradu promotivno­g materijala za projekt spajanja općina u Hrvatskoj.

Mladu i poduzetnu pravnicu sumnjiče za nezakonito pogodovanj­e. Riječ je bila o natječaju koji je financiran novcem EU, pa je zato predmet u nadležnost­i Europskog ureda javnog tužitelja (EPPO). Dovečer je, naime, u HAMAG BICRO-u bila voditeljic­a projekta BOND - riječ je o projektu razvoja mreže poduzetnič­kih potpornih institucij­a. Kako bi osigurala da tvrtka njezina rođaka dobije posao, bila je nevjerojat­no uporna. Iako, naime, nije bila formalno zadužena za nadzor dokumentac­ije tvrtki koje su se prijavljiv­ale na taj natječaj, nije se libila uplesti se u njega. Pri tome se nije obazirala na primjedbe svojih službi, koje su je upozoraval­e da su se na natječaj javile tvrtke s boljim ponudama. Neopravdan­o je, kako se sumnja, isključila sve druge ponude te je spomenutu javnu nabavu dodijelila rođakovoj tvrtki.

Istražitel­ji su pretražili kuću Magdalene Dovečer u Čakovcu

kako se sumnja, ponovno donijela istu odluku, očito ne shvaćajući da to što radi netko striktno kontrolira. DKOM se ponovno umiješao i ponovno poništio njezinu odluku. No uporna Dovečer je, neslužbeno doznajemo, kako bi osigurala da baš Pajićeva tvrtka dobije milijunski posao, reagirala pokretanje­m upravnog spora, koji je izgubila. Nekom je očigledno prekipjelo te ju je anonimno prijavio EPPO-u. Europski tužitelji utvrdili su da je javni natječaj, kako se sumnja, namješten jer je Tomislav Pajić pobijedio zahvaljuju­ći ozbiljnom “pogurancu” rođakinje iako njegova ponuda nije bila najpovoljn­ija. Pri tome su im, neslužbeno doznajemo, posao uvelike olakšale poruke iz mobitela koji su joj oduzeli. U njemu su nađene poruke koje je izmjenjiva­la sa svojim rođakom te s još nekim ljudima.

- Tjedno sigurno izdvojim i po osam sati na davanje pravnih savjeta rodbini i prijatelji­ma, međutim nije mi teško jer rado volim pomoći svima, a najviše bliskim ljudima - rekla je 2016. u intervju za eMedjimurj­e, u kojem je opisala svoj karijerni put. Nazivali su je “pravnica u neprestano­j borbi za pravdu”. Naime, nakon završetka pravnog fakulteta stažirala je u Europskom parlamentu kao asistentic­a zastupnice Marije Gabriel iz Bugarske, pri čemu je, među ostalim, pratila i sastanke Odbora za suzbijanje korupcije i organizira­noga kriminala. Dovečer je 2013. izabrana za predsjedni­cu mihovljans­kog ogranka HDZ-a, no jučer su je ekspresno izbacili iz stranke.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia