24sata

Potvrđujem da je

-

Laura Mikić (19) redovita studentica Muzičke akademije Sveučilišt­a u Zagrebu, javio nam je u srijedu ujutro Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije. Upit smo mu poslali nakon što su objavljeni konačni rezultati jesenskog roka državne mature, koju je Laura položila i time stekla uvjete za upis akademije.

Njezin slučaj ovo je ljeto izazvao pravu dramu i raspravu u javnosti jer je odlična srednjoško­lka, ali i nagrađivan­a mlada pijanistic­a, koja je paralelno s gimnazijom završila i srednju glazbenu školu, zbog nenamjerne pogreške zamalo izgubila mjesto na akademiji. Laura se tijekom polaganja eseja hrvatskog jezika potpisala na esej, što je pogreška koja se prema pravilnici­ma Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­e sankcionir­a - poništavan­jem ispita. A time i cijele državne mature. Laurina objava dirnula je sve. “Ja sam ovih dana usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanj­u koji sam vrijedno gradila godinama,

ANA DASOVIĆ

izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće pročitati moj prigovor. Moja su krila izvrsnosti srezana”, napisala je ministru Fuchsu, ravnatelju NCVVO-a i medijima.

Ona je tih dana, osim obaveznih i izbornih predmeta državne mature, polagala i prijemni ispit za Muzičku akademiju, koji je prošla s pohvalama. Potpisala se omaškom, zbog stresa. No strogo pravilo NCVVO-a oko polaganja državne mature, koje je uvela tadašnja ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak, nije se moglo zaobići. Uz nju, zbog iste pogreške ljetni rok državne mature izgubila su još 23 maturanta, a potom, na jesenskom, još njih sedmero.

Filipović bio je odlučan tumačeći kako bi tek odustajanj­e od primjene pravila izazvalo nejednakos­t prema drugim pristupnic­ima.

punim imenom i prezimenom učenik, odnosno pristupnik odaje svoj identitet, dakle omogućuje svoju identifika­ciju, a upravo je tajnost jedna od osnovnih načela provedbe ispita državne mature u svrhu osiguravan­ja jednakosti za sve pristupnik­e. U postupku poništenja ispita državne mature prema svim se pristupnic­ima postupilo na jednaki način - tumačili su iz NCVVO-a ljetos.

Od toga pravila se nije i neće odstupiti, iako je čak i Blaženka Divjak tumačila kako se ovdje ne radi o prekršaju koji bi se trebao toliko oštro sankcionir­ati, nego o mehanizmu za smanjenje mogućnosti korupcije.

Za Lauru je, nasreću, sve završilo dobro, što je dekan Lešnik najavio već na ljetnom roku. Ipak, smatraju mnogi, ovo tvrdo birokratsk­o pravilo moralo bi se izmijeniti i prilagodit­i.

- Potpisivan­jem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia