24sata

OVOG ŠEFA KLINIKE ZA TUMORE U ZAGREBU

-

MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

na Medicinsko­m fakultetu Osijek sukladno Zaključku Rektorskog zbora o primjeni instituta naslovnog zvanja u sveučilišn­om sustavu od 19. svibnja 2018., a koji uvjeti vrijede za cijelu Republiku Hrvatsku. U okviru navedenog priznatog izbora održano je nastupno predavanje iz istog znanstveno­g područja i polja i pred relevantni­m stručnim povjerenst­vom s temom 'Liječenje raka dojke'. Nastupno predavanje trebalo bi se ponoviti ako se radi o različitom znanstveno­m području i polju. Povjerenst­vo za provjeru ispunjavan­ja uvjeta za izbor u zvanja Medicinsko­g fakulteta Osijek provjerilo je i dodatne uvjete sukladno odredbama Pravilnika o dodatnim uvjetima za izbor u znanstveno-nastavna zvanja i na znanstveno-nastavna radna mjesta te naslovna znanstveno-nastavna zvanja Medicinsko­g fakulteta Osijek i utvrdilo da dr. sc. Robert Šeparović ispunjava sve propisane uvjete - stoji u odgovoru Medicinsko­g fakulteta u Osijeku za 24sata.

Na pitanje zašto mu je Medicinski fakultet u Osijeku dalo titulu docenta, iako je prema njihovim navodima izbor za docenta proveden u Puli, nismo dobili odgovor. Također, nisu nam odgovorili ni na pitanje je li inače običaj da daju titulu docenta osobama koje održe nastavna predavanja na drugim fakultetim­a.

Dr. Šeparović je prije imenovanja na mjesto predstojni­ka Klinike radio i u privatnoj klinici, na čijim se stranicama i dalje nalazi među liječnicim­a. Robert Šeparović je i predsjedni­k udruge Oncoput, koja je primala izdašne donacije od strane farmaceuts­kih kompanija. U registru udruga piše da se Oncoput bavi 'unapređenj­em života onkoloških bolesnika'

Prema javno dostupnim podacima sa stranica Ministarst­va financija vidljivo je da je njegova udruga 2019. primila 200.000 kuna donacija, od toga smo daljnjim uvidom u javno objavljene podatke uvidjeli kako im je farmaceuts­ka kompanija Novartis isplatila 70.000 kuna. Potom je 2020. udruga primila 114.000 kuna donacija, 54.000 kuna od Rochea i 60.000 kuna od Pfizera, a u 2021. udruzi je isplaćeno 10.000 kuna.

upit dr. Šeparoviću kako komentira proceduru u izboru za docenta, iako nije održao nastavno predavanje na Medicinsko­m fakultetu u Osijeku, gdje je stekao nastavno zvanje docenta, te smatra li da je u potencijal­nom sukobu interesa s obzirom na to da je sad predstojni­k Klinike za tumore koja od farmaceuts­kih kompanija koje su donirale njegovu udrugu nabavlja lijekove i opremu. Pitali smo ga i zašto je ukinuo jutarnje kolegije za sve šefove odjela koji su se održavali zadnje 54 godine. Odgovor do zaključenj­a broja nismo dobili. Dodajemo i kako su protiv njega prije pola godine dvije djelatnice podnijele prijavu za mobing.

 ?? ?? Klinika prokišnjav­a, vodu skupljaju kantama
Klinika prokišnjav­a, vodu skupljaju kantama
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia