24sata

U Baby Spa

-

dolaze i bebe s različitim dijagnozam­a, a već nakon jednog do dva tretmana mogu se vidjeti pomaci kod djece. Ovakvi im tretmani poboljšava­ju motoriku, pa se roditelji rado vraćaju. U kadici bebe imaju okovratni prsten, koji je ispunjen zrakom. On na njih ne vrši nikakav pritisak, a u vodi se uz njega osjećaju upola lakši.

- Voda i kretanje u vodi iznimno su blagotvorn­i za razvoj motorike i dobrih osjećaja. Uz nadzor i odgovaraju­će higijenske uvjete ova se aktivnost preporučuj­e djeci. Postoje izvrsna iskustva s programima plivanja za bebe koji se već neko vrijeme provode u bazenima u Hrvatskoj - objasnio je pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević. Uz floating i igranje patkicom u kadici među mjehurićim­a, djeca mogu iskusiti i masažu. Kao i kod pripreme za plivanje, roditelji sami masiraju svoju djecu, uz Anine upute.

- Masažu radim prema programu IAIM Baby Massage, najvišem standardu za masažu novorođenč­adi u svijetu. To je kombinacij­a švedske i indijske tehnike, a beba se može masirati od prvog dana života prema načelima iz refleksolo­gije i joge. Bebe kroz dodir dobivaju sigurnost, ljubav i uče osnove neverbalne komunikaci­je. Masažom im stimulirat­e sve sustave u organizmu - hormonalni, mišićni, probavni, krvožilni, neurološki - i smanjujete im bolove od grčeva i eventualni­h upala. Tijekom masaže i vama i njima se oslobađa oksitocin, hormon ljubavi, privrženos­ti i sreće - kaže Ana.

U Aninu centru masaža traje malo dulje od uobičajene jer ona "masira" lutku u pravoj veličini bebe, a bebini roditelji ponavljaju pokrete na svojoj djeci.

- Poanta masaže je povezivanj­e vas i bebe. Teško je od prve zapamtiti sve pokrete i tehnike, ali roditelji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia