24sata

Nikad u povijesti HNL-a

-

nije bilo igrača koji je u Europi tako dominirao kao Mislav Oršić. Zabijali su za hrvatske klubove u Europi Igor Cvitanović, Milan Rapaić, Sammir, Andrej Kramarić, Stipe Andrijašev­ić, no nikad nitko od 1991. nije u 14 nastupa protiv klubova iz liga "petice" zabio 12 golova. Nitko. Zbog toga čudi što Mislav Oršić s takvom statistiko­m ne može pronaći put za neku veću minutažu u reprezenta­ciji. S druge strane, ne čudi jer je na njegovoj poziciji Ivan Perišić, jedan od najboljih igrača koje je Hrvatska imala. I čovjek koji je za reprezenta­ciju igrao i kad je bio načet i kad nije bio potpuno spreman... Oršić se vjerojatno osjeća kao skijašice rođene u vrijeme Janice Kostelić ili tenisači u eri Petea Samprasa... Blizu si, a opet, znaš da je tu netko bolji. No Zlatko Dalić tu nema rješenja. Zapravo, ima. A to je da Perišić podnese žrtvu i preseli se na desno krilo. U tom slučaju Oršić bi na svom stadionu, pred svojom publikom, mogao krenuti od početka. E, sad, pitanje je je li

DUBRAVKO MILIČIĆ

izbornik Dalić spreman na takav eksperimen­t, je li spreman igrača poput Perišića pomaknuti na desno krilo jer zlatno je pravilo da najbolje igrače ostavljate na njihovim prirodnim pozicijama. Oršić teško može igrati desno jer su njegov forte ulazak u sredinu i prebacivan­je na desnu nogu te udarac prema golu. Tu je najopasnij­i.

- Vjerujte mi, Dalić ne spava od rješavanja problema. A ja sad to kažem, ne mogu, makar bio sto puta neki k**čev Ćiro. Siguran sam da će napraviti najbolje, ja mu slijepo vjerujem - rekao je Ćiro, Dalićev mentor, koji mu je često pomagao savjetima i tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018.

A onda se javio i Dalić.

- Definitivn­o će Perišić biti lijevo, ne želim ga gubiti dvadeset posto ako je desno, on je u sjajnoj formi. Glupost je stavljati ga desno. Igrat ćemo 4-3-3, Mislav Oršić je odličan, super je što imamo takvog igrača na klupi i on će dobiti šansu kad bude prigoda - rekao je Dalić. Oršić i Petković u reprezenta­ciji nikad nisu krenuli zajedno od prve minute. Doduše, na terenu su u dresu Hrvatske proveli samo 49 minuta. Protiv Malte su igrali zajedno 36 minuta, protiv Azerbajdža­na četiri te protiv Slovačke devet minuta. Čak su jedanput igrali zajedno i za mladu reprezenta­ciju, bilo je to u kolovozu 2013., no niti tad nisu bili oba u početnoj postavi. Na toj utakmici, koju je Hrvatska pobijedila 5-0, igrali su zajedno 29 minuta. - Ne mogu davati Daliću poruku preko vas što bi trebalo protiv Danske. Oršić je plemenit igrač i sretan sam da ga Dalić ima jer on može riješiti probleme koje većina igrača ne može. Ima osjećaj za gol, brzinu, žustrinu, kratki i brzi dribling... Nadam se da će Dalić iskoristit­i taj dokazani talent. Evo, tako ja to vidim - rekao je Ćiro, koji se s prijatelje­m Dalićem čuje uoči svake utakmice.

Čuli su se i prije Danske, no očito je Dalić odlučio da će na lijevoj strani biti Perišić, što znači da bi desno mogao biti Nikola Vlašić. Odnosno, da će Oršić klupi čekati šansu u drugom poluvremen­u.

Što je sa stoperima?

- Dobili smo 5-6 sjajnih stopera, pogotovo mlađih. Nakon SP-a imali smo Vidu i Lovrena, sad su došli novi, Gvardiol, Šutalo, Erlić. Ne želim otpisati Lovrena i Vidu i oni će dobiti šanse. Gvardiol će postati najskuplji obrambeni igrač na svijetu i pokušat ćemo to cijeniti - rekao je Dalić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia