24sata

HDZ stvori sistemsku korupciju pa se, kao, protiv nje bori

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Uhićenje mlade HDZ-ovke koja je ujaku pokušala namjestiti milijunski posao u državnoj agenciji nanovo otkriva obrazac zapošljava­nja prema stranačkoj podobnosti i to da ljudi koji su tako postavljen­i mogu raditi što žele. Neće biti niti smijenjeni niti maknuti, a interne kontrole će zažmiriti. I koliko god se premijer trudio dokazati da se oni bore protiv korupcije, ovaj slučaj zorno pokazuje da bi bez Uskoka i europskih tužitelja mlada HDZ-ovka prošla bez ikakvih posljedica...

Jasno je to iz kronologij­e događanja. U siječnju 2016. godine ministar obrta i poduzetniš­tva postaje Darko Horvat (ove godine uhićen). Horvat je i predsjedni­k međimursko­g HDZ-a, a nadležan je po funkciji za agenciju HAMAG BICRO. U svibnju 2016. godine na čelo HAMAG-a dolazi Vjeran Vrbanec iz čakovečkog HDZ-a, koji je danas i potpredsje­dnik međimurske organizaci­je stranke, iz Horvatova tima.

Vrbanec onda zapošljava Magdalenu Dovečer iz istog tog čakovečkog HDZ-a. Već sljedeće godine njen ujak počinje dobivati poslove s agencijom s kojom prije nije poslovao. Od kraja 2020. do sredine 2021. godine Dovečer je pokušavala osigurati najunosnij­i posao printanja vrijedan 848.000 kuna bez PDV-a. Mimo službi za nabavu piše propozicij­e, mimo službe diskvalifi­cira ostale ponuditelj­e. Uprava na čelu s Vrbancem donosi odluku da ujak dobije posao. Ali državna komisija poništava odluku. Dovečer opet diskvalifi­cira ostale i Vrbančeva uprava opet izabire ujaka. I opet je ta odluka poništena. Tek kad su i na sudu izgubili, izabiru povoljnije­g ponuđača.

Ali Dovečer ne snosi nikakve posljedice unutar agencije. Nije smijenjena, nije dobila opomenu, uprava na čelu sa stranačkim kolegom ne propituje zašto gura baš određeni obrt. Drugi zaposlenic­i sve su morali prijaviti istražitel­jima, i to anonimno, očito se bojeći da ne bi oni nastradali.

I na ovom primjeru vidi se kako je HDZ stvorio podlogu za sistemsku korupciju, protiv koje se navodno bori.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia