24sata

ŠTERC: VLADAJUĆE BOLI BRIGA ZA LJUDE

-

MONIKA BONČINA

dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, nikad nije bio manji. Unazad dvadeset godina ta se brojka smanjila za gotovo 900.000 u Hrvatskoj. Manje je i pravoslava­ca, u proteklih deset godina za čak 60.000, kao i muslimana i protestana­ta. S druge pak strane raste broj ateista i agnostika. U posljednji­h dvadeset godina broj ljudi koji se izjašnjava­ju kao ateisti narastao je za gotovo 84.000, a od zadnjeg popisa stanovništ­va ta je brojka narasla za gotovo 20.000. Ljudi, očito, sve manje vjeruju, skeptičnij­i su i ne žele se izjašnjava­ti kao vjernici. Zatvaraju vrata crkve i džamije za sobom te se okreću znanosti. Agnostika je također više za 30.000 u odnosu na 2011. Razlog tome je, smatra demograf Stjepan Šterc,

činjenica da mlađa populacija razmišlja na svoj način i izlazi iz okvira religijski­h uvjerenja. Takvi su podaci i očekivani, rekao je. Brojke nas ne bi smjele iznenaditi, ali bi, smatra Šterc, svakako trebale šokirati i prouzrokov­ati reakciju vlasti.

- To je ono na

što sam i sam godinama upozoravao kroz svoj znanstveni rad i analize, ali vladajuće kao da nije ni najmanje briga za iseljavanj­e stanovništ­va - objasnio je Šterc. Vladajući, rekao je, kao da godinama odmahuju rukom na negativne trendove i kao da ih nije briga što se događa sa stanovništ­vom. Takve su brojke, objasnio je, morale dovesti do snažnih političkih reakcija, ali one su u Hrvatskoj izostale. - Kroz godine sam očekivao da će se shvatiti težina ove problemati­ke, ali ništa se nije dogodilo. Nažalost, to se sve mirno promatra i nikome ništa - dodao je Šterc.

Komentirao je i pojavu tzv. fiktivnog popisivanj­a. Ona je, kako je rekao, prisutna godinama, ali je posebno bila vidljiva u ovom popisu.

- Od 2011. osobno sam radio te analize i upozoravao, naravno da je ono trebalo povući političke uvjete i zahtjeve, da je to nešto na što se moralo reagirati, ali se nije reagiralo - rekao je Šterc. Pojavu fiktivnog popisivanj­a, rekao je, najbolje dokazuje odskakanje brojki u neslužbeno­m rezultatu i ovom službenom. Tome je glavni razlog, rekao je Šterc, e-popisivanj­e stanovništ­va.

 ?? ?? Kod mladih je sve više agnostika i ateista
Kod mladih je sve više agnostika i ateista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia