24sata

MAJSTOR ZA LJEPOTICE KOZE SU MI MISIC KUPKE I MANIKU

³

-

DIJANA MARIĆ

natjecanja moram prvo izabrati grlo koje ću predstavit­i. Već imam kozu za sljedeći izbor. O kome je riječ, to je zasad tajna. Prije svega je važno njihovo zdravlje, a tretmani koje provodim uoči izbora samo su dodatak - rekao je vlasnik. Roška je najstarija u stadu i ima devet godina, a prošlogodi­šnjoj je pobjednici sedam godina. Miljenko kaže da je Roška već pomalo stara dama i ova joj je pobjeda velik poticaj. I jedna i druga ove su godine dale potomke, i to Roška dvojke, a Bila ju je premašila s trojkama. Roška daje oko dvije litre mlijeka na dan, a Bila oko litru i pol. I u tome se natječu.

- To je rad koji traje

cijeli dan, od ranog jutra do kasno u noć. Ne možeš reći: 'Idem sad tri dana na izlet'. Životinje trebaju cjelodnevn­u skrb.

Život bez koza ne mogu zamisliti jer sam desetljeći­ma s njima. Čak su prijatelji­ce moje žene rekle da sam, kad su me vidjele s pobjednico­m na izboru za najljepšu i kad sam se s njom popeo na pozornicu, izgledao zadovoljni­ji više nego kad sam negdje sa ženom. To njezine prijatelji­ce tako tumače, ali ja odbijam reći da je tako - našalio se Sandrić.

ima ime, a osim Roške i Bile, ostale mezimice imena su dobile iz istarskoga kraja iz kojeg su stigle k Miljenku. Tako su dio stada Buzećanka, Komparićka, Ceranka, Režanka..., a prč, koji je odvojen od stada zove se Boško. Koze hrani djetelinom, sijenom, mekinjama, a vlasnik priznaje da pokoja voli odlutati kod susjeda i napraviti štetu jer vole brstiti jasen, hrast, smreku...

- Tri godine zaredom imao sam i prčeve za pobjednike, i to 2017., 2018. i 2019. godine. Sad imam samo jednoga, koji je odvojen od koza jer inače ne bi nitko bio na miru - rekao je na kraju vlasnik.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia