24sata

Nakon smrti

-

kraljice Elizabete II., Ujedinjeno Kraljevstv­o je dobilo novoga kralja. Prvi sin kraljice, Charles (73) prijestolo­nasljednik je koji je najdulje čekao na to da bude kralj. Krunidba novog britanskog kralja, Charlesa III., mogla bi biti uskoro, a strani mediji pišu kako kralj planira ceremoniju krunidbe koja će biti jeftinija od one koju je imala njegova majka, kraljica Elizabeta II., i to zbog krize troškova života. Očekuje se i da će "smanjiti" monarhiju što znači da bi moglo biti manje zaposlenih članova kraljevske obitelji. - Iako još nije određen datum njegove krunidbe, Charlesova bi trebala biti kraća i manja od kraljičine 1953. godine - rekao je izvor blizak kraljevsko­j obitelji. Ceremonija

H. LUDBAN, I. PEPELKO FARSZKY

za kraljicu Elizabetu II. stajala je ukupno 13 milijuna kuna, što je jednako današnjih 400 milijuna kuna.

- Kralj je vrlo svjestan borbi koje osjećaju moderni Britanci pa će se pobrinuti da se njegove želje ostvare. Iako njegova ceremonija krunidbe treba ostati ispravna i vjerna dugotrajni­m tradicijam­a iz prošlosti, također bi trebala predstavlj­ati monarhiju u modernom svijetu dodao je izvor. Kraljevu ceremoniju krunidbe strani mediji najavili su kao "kraću, manju, jeftiniju i kao krunidbu koja će biti puno više reprezenta­tivna za različite zajednice i vjere". Dodano je da bi gosti mogli biti ograničeni na 2000, s čelnicima Commonweal­tha i različitim religijama koje su "prioritet među kongregaci­jom". Kraljica Elizabeta okrunjena je tek 16 mjeseci nakon smrti oca, Georgea V., što je navelo mnoge na nagađanja da bi kralj Charles mogao biti okrunjen na isti datum kako bi obilježili 70. godišnjicu njezine krunidbe. Taj datum je 2. lipnja 2023. godine.

bio zagovornik pojednosta­vljene ili smanjene monarhije i mogao bi smanjiti broj zaposlenih članova kraljevske obitelji.

- Već je govorio o svojoj želji da nastavi nasljeđe svoje majke, a to uključuje nastavak prepoznava­nja onoga što ljudi proživljav­aju iz dana u dan - zaključio je izvor blizak kraljevsko­j obitelji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia