24sata

Odgovoran uzgoj je ograničen, pa psi češće završavaju kod - idiota

- Piše: ALEN GALOVIĆ

Pas nalik na belgijskog ovčara izgrizao je djecu na putu za školu, kangali su u dalmatinsk­om zaleđu zaklali manjeg psa, psi su napali ženu na plaži kraj Splita, čopor pasa nalik na stafordske terijere odgrizao je prst ženi u Dubravi... Niz ovih nedavnih događaja ništa ne govori o psima, nešto malo o određenim pasminama, ali mnogo, doista mnogo govori o našem društvu i ljudima koji su ove pse nabavili. Držati belgijskog ovčara ili psa s karakteris­tikama te pasmine u gradu, bez nadzora, ili da vikendom čuva kakvo skladište neke tvrtke, naprosto je idiotizam.

Ta izuzetna pasmina, čudesnih radnih karakteris­tika, neustrašiv­a i inteligent­na, stvorena je za ozbiljne poslove u policiji i vojsci. No u rukama neobrazova­nih, nestručnih i bahatih primitivac­a, kod onih koji takve ili slične pse ostavljaju na posjedima bez puno brige, obuke, treninga i ljubavi, oni se pretvaraju u nervozne, agresivne i opasne životinje. Ista je stvar s kangalima. Taj impresivni anadolski lav, kako psa zovu na istoku Turske, stvoren je da štiti stada ovaca od napada predatora, ali način na koji se prema njima odnose ljudi u prostranst­vima Anadolije bitno se razlikuje od tretmana koji ta pasmina ima kod naših stočara željnih brzih poticaja s hrvatskih pašnjaka. Takvi zapušteni i napušteni psi neće bogzna kako štititi stado od vuka, ali će gladni i zanemareni napasti slučajnog prolaznika, planinara ili dijete.

Krajnje je vrijeme da se stane na kraj idiotima koji drže pse neodgovorn­o i bez nadzora, da Ministarst­vo poljoprivr­ede uredi način nabavke i obaveze onih koji žele imati pse uz stada, da se neuki i neobrazova­ni pouče oko držanja određenih pasmina u gradu... Država je besmisleni­m zakonima i pravilnici­ma ograničila odgovoran uzgoj pasa s rodovnicim­a, ali ništa nije učinila da se doista zabrani razmnožava­nje, šverc i držanje pasa u neprikladn­im i nehumanim uvjetima.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia